Fler ska lockas till musikhuset

För Division Vansinne – gitarristen Rikard Bjernegård, Jherry Karlsson och German Echiburu på bas respektive trummor – betyder replokalen i musikhuset i Klockbacka mycket. foto: kenny bengtsson
För Division Vansinne – gitarristen Rikard Bjernegård, Jherry Karlsson och German Echiburu på bas respektive trummor – betyder replokalen i musikhuset i Klockbacka mycket. foto: kenny bengtsson
Rockbanden köar för att få spela i ABF:s musikhus i Klockbacka i Upplands Väsby.

Trycket är så stort att studieförbundet utökar verksamheten trots att bidraget minskar.

Det är ett ordentligt tryck i lokalerna på Klockbackavägen när killarna i bandet Division Vansinne kör en blandning av black och death metal. Bandet med Väsbybon Rikard Bjernegård, på gitarr, Jherry Karlsson, bas och German Echibury, trummor kör på som om det gällde en livespelning.

Efter knappt en timmes repande ser killarna riktigt nöjda ut.

– Puh, det är svettigt men lika skitroligt att köra varje gång. Vår lokal funkar väldigt bra, säger German Echiburu.

Rikard Bjernegård håller med.

– Replokalen är helt okej, både vad gäller akustiken och en rad andra tekniska detaljer. Dessutom är det bra ventilation, vi har toaletter och dusch och kan koppla av en stund här efteråt. Nej, här hoppas vi få vara ett bra tag till, säger Rikard Bjernegård.

Bandet repar två till tre gånger i veckan och skriver noggrant upp när de använder lokalen. I lokalen intill vittnar instrument och andra föremål om att här huserar ett annat band. Förra hösten tog ABF i norra Storstockholm över huset som tidigare användes som ungdomsanstalt. Under ett halvår har bildningsförbundet satsat mycket pengar på att göra om lokalerna till ett musikhus som i dag rymmer 21 replokaler för 26 band som spelar olika genrer. Vissa lokaler är såpass stora att de rymmer två band.

I övrigt finns det tre rockskolor för personer med funktionsnedsättning och ABF kan erbjuda kurser, till exempel inom ljudteknik. I sommar planeras också för ett sommarkollo för unga tjejer.

– Det vore fantastiskt roligt för vi saknar tjejband, säger Elisabeth Hedman, enhetsansvarig på ABF.

Studieförbundet har inga planer på att dra ner på verksamheten trots att mycket tyder på att bidragen till studieförbunden minskas med en halv miljon kronor nästa år.

– Nej, det ska inte påverka musikhuset för vi prioriterar verkligen den här verksamheten. Målet är att skapa ett musik- och kulturhus, med kulturkvällar och föreläsningar, säger Elisabeth Hedman.