Nu flyttar Väsbys äldsta konditori

Yvonne Dal och Alfred Baumann är redo för flytten.
Yvonne Dal och Alfred Baumann är redo för flytten.
Från början låg konditoriet vid järnvägen.
Från början låg konditoriet vid järnvägen.
Servitriser på konditoriet på 1920-talet.
Servitriser på konditoriet på 1920-talet.
Familjen Johnsson tog över konditoriet i början av 20-talet.
Familjen Johnsson tog över konditoriet i början av 20-talet.
När Johnssons tog över döptes konditoriet om till Väsby nya konditori.
När Johnssons tog över döptes konditoriet om till Väsby nya konditori.
På 60-talet flyttade konditoriet vidare till Medborgarhuset.
På 60-talet flyttade konditoriet vidare till Medborgarhuset.
Yvonne Dal har arbetat i konditoriet i sex år och biträdet Gilda Zulian i ett år.
Yvonne Dal har arbetat i konditoriet i sex år och biträdet Gilda Zulian i ett år.
Det har gått 105 år sen konditoriet startade. Efter ett namnbyte blev Väsby konditori Väsby nya konditori för knappt hundra år sen. Nu ska kulturhuset rivas och konditoriet flyttar in i Messingen.

Det är blandade känslor när det är dags för Väsby nya konditori att packa ihop. Trots namnet är det inte särskilt nytt konditori utan det bildades 1912. I Kulturhuset har de legat sen 1962. Men 2015 såldes kulturhuset till Peab och det planeras bostäder och nya kommersiella lokaler.

– Kunderna har vetat om att kulturhuset ska rivas så det är många som har frågat vad som kommer att hända med oss under en lång tid. Nu är det plötsligt dags att flytta, säger Yvonne Dal.

Grundaren Sofie Lindström med familj vid bostaden vid Väsbyån.

Huset ska rivas och konditoriet flyttar tillfälligt in i Café Messingens lokaler. Hur länge de kommer att hålla till i Messingen är inte hugget i sten men prognosen är två år. Det blir det klassiska konditoriet som tar plats i det modernare caféet och nya diskar är redan på plats för att visa upp alla bullar och tårtor. Den 12 januari är sista dagen i gamla lokalerna och 13 januari öppnar de i Messingen.

– Det är så mysigt här i de gamla lokalerna och alla känner till var vi ligger så det ska bli tråkigt att lämna. Samtidigt blir det roligt att få nya fräscha lokaler.

Hon har drivit Väsby nya konditori sen familjen Dal tog över för sex år sen. Vid starten engagerade de den tidigare ägaren Alfred Baumann som har varit en mentor för de nya ägarna. När vi hälsar på är han inne i bageriet.

– Han hjälper oss mycket, säger Yvonne.

Alfred är uppvuxen i Schweiz och började som springpojke på ett konditori. Till Väsby flyttade han på 70-talet när Väsby nya konditori var till salu. det var under hans tid som konditoriet flyttade in i de nuvarande lokalerna. Tidigare låg konditoriet i mitten av kulturhuset, eller medborgarhuset som det hette från början.

– Här låg det en bank och mellan hade vi en kiosk och ett gatukök. Vi flyttade in i början på 90-talet.

Trots att det har gått många år sen Alfred sålde konditoriet och att han egentligen är pensionär har han svårt att hålla sig borta. Men om han fortsätter baka även i den nya lokalerna vet han inte.

– Jag vet inte hur organisationen blir, kanske ska jag gå i pension på riktigt. den dagen den sorgen, säger Alfred Baumann.