”Folk utgår från att jag är hårt hållen”

Mona Monasar går sista året på Stockholm Science and Innovation School i Kista.
Mona Monasar går sista året på Stockholm Science and Innovation School i Kista.
Tenstabon Mona Monasar, 18, vann Tensta konsthalls textpris 2016 och kom fyra i Ortens bästa poets deltävling i Tensta 2016.
I sin poesi berättar hon om fördomarna hon möter som ung, muslimsk tjej.

”Många frågar var jag kommer ifrån, något som jag blir så trött på. Att folk fortfarande reagerar när jag säger att jag är svensk. Mina föräldrar kommer från Somalia. Första gången jag var i Somalia var förra året, och min mamma hade inte varit där på 20 år. Jag är född i Sverige. De flesta av mina texter har det temat.

Jag skriver också mycket om psykisk ohälsa, ett ämne som det hyschas så mycket om, trots att många mår dåligt. I dag ska man vara så lyckad.

Poesi hetare än någonsin i förorten

Många förutsätter att man som ung muslimsk tjej har en begränsad frihet. Vet att det finns tjejer som inte får göra som de vill, men för mig har det aldrig varit något problem. Jag spelade fotboll med killarna när jag var yngre, och det var inte något särskilt med det.

”Att stå på scen och framföra sina texter är definitivt ett sätt att ta plats och att vara en röst för tjejer från förorten.”

Diktraden ”Vet din pappa vad du gör” handlar om det. Att folk utgår från att jag är hårt hållen och inte får göra vad jag vill.

Att stå på scen och framföra sina texter är definitivt ett sätt att ta plats och att vara en röst för tjejer från förorten. Tror att många kan känna igen sig i det jag skriver.
Nu hoppas jag att jag kommer in på högskoleutbildningen utveckling och internationellt samarbete på Södertörns högskola. Jag vill jobba med internationellt utvecklingsarbete i Somalia. Efter att jag var där i somras vill jag ge tillbaka på något sätt.”

Berättat för Linda Dahlin

Fakta

Rader ur Mona Monasars "Andra generationen"

Vad bra svenska du talar

Vet din pappa vad du gör

Hur länge har du bott här

Vart kommer du ifrån egentligen

Huvudet på sne oftast vänlig blick

Känner hur det sticker till, gör ont

Jag är inte som du

Munnen torr, slickar mig om läpparna

Jag är på väg härifrån

Min mamma säger att hon dog för oss

Min pappa säger att han slet för oss

Min farmor säger att vi har blivit som de

De andra säger åk hem