För Kürsat är inget omöjligt

Rinkebypoeten Kürsat Esen har gett ut sin första diktsamling.
Rinkebypoeten Kürsat Esen har gett ut sin första diktsamling.
När Kürsat Esen föddes fick han en cp-skada som han har fått kämpa med i hela sitt 22-åriga liv. Men det har inte stoppat honom. I dag är han en aktiv idrottare med toppbetyg som precis släppt sin första poesisamling, ”Hoppet”.

Kürsats väg till den han är i dag är en kamp som inte många kan föreställa sig. Som liten kunde han varken lära sig gå eller prata och under den första tiden av barndomen låg han bara på mage på golvet. Mat fick han genom en slang via näsan ner till magen.

I dag är Kürsat en aktivt idrottande 22-åring, som gått ut gymnasiet med toppbetyg. För drygt en vecka sedan släppte han sin första diktsamling, ”Hoppet”. Det firades med en stor tillställning på Ungdomens hus i Rinkeby.

Att skriva dikter är som ett idékrig säger han, där tusen meningar ska beskrivas på mindre än ett A4-papper.

– Mina dikter handlar om mina egna tankar. Jag skriver om samhället utifrån mitt eget perspektiv. Jag tycker till exempel att handikappade syns alldeles för lite i Sverige, säger Kürsat.

SVT:s program ”Mot alla odds”, där tio personer med olika funktionsnedsättningar ger sig ut på sitt livs äventyr, nämner han som ett undantag.

– Det var i och för sig rätt extremt, eftersom de var på expedition. Man borde låta handikappade få en mer självklar plats i media, som handikappidrott till exempel, säger Kürsat, som själv har sysslat med de flesta sporter.

När vi träffar honom har han just opererat sig i höften och sitter tillfälligt i rullstol. I sitt liv har han ofta fått erfara på nära håll hur det är att bli diskriminerad på grund av ett handikapp. Hur folk vänder sig till de som är med honom i stället för att prata med honom:

– Folk borde veta hur man ska bete sig. Det är vanligt att folk inte kan skilja på funktionshindrade och utvecklingsstörda, säger han.

Dikterna skriver han ner för hand för att sedan renskriva dem på datorn.

– Jag väljer att skriva för hand, trots att det blir lite kladdig handstil på grund av min cp-skada. Jag vill inte ha någon som korrigerar mitt språk, för jag vill att det ska vara 100 procent jag.

Kürsat växte upp i Rinkeby men gick inte i skolan i stadsdelen. Rinkeby ser han som sin trygga plats på jorden, där han tillåts att vara sig själv.

Kürsat hade en tuff skoltid, han blev mobbad under hela grundskolan och kränkningarna kom varje dag. Många av dikterna handlar om den svåra tiden, som dikten Evighet till exempel, som handlar om hur det kan kännas som en evighet att gå igenom skolkorridoren.

Räddningen i skolan var kompisarna, vilket han också skriver om.

Det var när Kürsat gick i nian som en lärare upptäckte hans poetiska ådra när han skrev en dikt om frihet. Sedan dess har han skrivit poesi. Han berättar att det känns som en stor seger att ha gått ut gymnasiet med riktigt bra betyg, inte minst eftersom många trodde att han inte skulle klara skolan. Nu har han siktet inställt på att läsa vidare på högskolenivå.

– Jag vill läsa beteendevetenskap. Det är ett brett ämne och så har jag redan mycket erfarenhet av att studera hur folk beter sig, säger han.

Jag skriver om samhället utifrån mitt eget perspektiv .kürsat esen

Fakta

Vackra Rinkeby,

vad mycket du,

har lärt mig

Det var vid,

Dig,

jag ramlade för första gången

Rinkeby,

det var du som,

gav mig,

så många slag,

som,

gjorde mig obegränsad stark

Du, har gett mig

Maximal

kraft,

en obesegrad kraft

ur poesisamlingen hoppet