Författare föreläser i förorten

Karin Sohlgren har tagit fram pedagogiskt material från boken tillsammans med skolverket.
Karin Sohlgren har tagit fram pedagogiskt material från boken tillsammans med skolverket.
Véronique Tadjos bok Mamy Waka och monstret.
Véronique Tadjos bok Mamy Waka och monstret.
Den Afrikanska barnboksförfattaren Véronique Tadjo kommer till Kista och håller föredrag om kvinnors roll i samhället.

På tisdagskvällen kommer den afrikanska författarinnan Véronique Tadjo till Kista Bibliotek för att föreläsa om starka kvinnors roll i samhället. Véronique har bland annat skrivit en reportagebok om folkmordet i Rwanda, romanen ”Långt ifrån min far” och barnboken ”Mamy Wata och monstret”. Den sistnämnda har använts som pedagogiskt underlag i förskolor.

– Véroniques föreläsning bottnar i den mytomspunna barnboken handlar om att lyfta fram kvinnor. Det är kopplat till att kvinnor i Järvaområdet inte har någon plats i det offentliga rummet. Hemma har kvinnorna mycket att säga till om men inte utanför ytterdörren, säger Karin Sohlgren

”Från leken och sången får man in tänkandet”

Boken finns redan översatt på svenska och under tio års tid har Karin Sohlgren jobbat med översättningar på andra språk. Under förra året tilldelades Karin Abrahams barns pris för hennes insatser att med kreativitet uppmuntra flerspråkighet och förmedla språkglädje till barn från världens alla hörn. Karin har tillsammans med skolverket tagit fram det pedagogiska materialet kopplat till boken. Bland annat instrument, tyger och saker till kreativt skapande.

– Det är en fantasibok som innehåller magi och är perfekt för barn i förskole- och lågstadieåldern. Tolkar man in boken kan man lära sig mycket med hjälp av orden. I Malmö till exempel fick barnen lära sig 500 ord om vatten, säger Karin Sohlgren.

Karin menar att barn och vuxna har mycket att lära när det kommer till att samtala med varandra. Hon säger att det är precis det som behövs i Järvaområdet.

 

Fakta

Véronique Tadjo på Kista bibliotek

Vad: Föreläsning om kvinnors roll i samhället.

När: Tisdagen den 4 april klockan 18:00.

Var: Blackbox, Kista bibliotek.

För vem: Alla intresserade.