Förorten föder soldater

Idén till Två soldater kom redan 2004. Arbetet med boken inleddes 2008, och mycket tid har gått till att diskutera innehåll och detaljer, ibland vid varsin sida av bordet i Anders skrivarlya på Reimersholme.
Idén till Två soldater kom redan 2004. Arbetet med boken inleddes 2008, och mycket tid har gått till att diskutera innehåll och detaljer, ibland vid varsin sida av bordet i Anders skrivarlya på Reimersholme.
De vinner priser, hyllas i USA och deras böcker ska bli film.

I nya romanen ”Två soldater” målar kriminalförfattarna Anders Roslund och Börge Hellström en upp en mörk bild av vad utanförskapet i förorten har lett till.

Det brinner i förorten Råby. En brandman som rycker ut för att släcka spottas i ansiktet och hotas av tolvårige Eddie. I en lägenhet strax intill planerar Eddies 18-årige idol Gabriel fritagningen av sin ”bror” Leon, känslostörd ledare för det spirande kriminella gänget Ghetto Soldiers.

– Vi började skriva boken för fyra år sen. Men det senaste halvårets nyhetsflöde har nästan bara handlat om den här nya typen av unga som vill organisera sig i kriminella nätverk, säger Anders Roslund.

Menar ni att Leon och Gabriel representerar en ny typ av kriminalitet?

– Både och. De gäng som fanns när jag var ung, och de ungar som var med där, var inte så pass trasiga som de är nu. Det finns inga gränser, och många har personlighetsstörningar, säger Börge Hellström, som själv var aktiv kriminell som ung.

I Roslund & Hellströms nya ”Två soldater” är det som vanligt kommissarie Ewert Grens som får ta sig an fallet. Men huvudpersonerna är snarare ett gäng våldsamma och kreativa killar som inte har en susning om hur samhället utanför deras betongbubbla funkar.

– Och inte för att de är korkade, utan för att samhället har sett till att det har blivit så, säger Anders.

Börge Hellströms och Anders Roslunds böcker har haft enorma framgångar även utomlands, och översatts till 33 språk. I USA hyllas de och anses ”bättre än Stieg Larsson”.

För förra boken ”Tre sekunder” vann de det prestigefyllda Dagger-priset och 20th Century Fox har köpt upp filmrättigheterna.

Författarna själva placerar sina deckare i en ”50/50-genre” – hälften är verklighet och resten ”lögn”. Deras skrivarprocess har varit snarlik för samtliga sex böcker: en inledande researchfas följt av en period när de värker fram storyn, och slutligen det rena skrivandet.

Researcharbetet med ”Två soldater” tog ett år.

Hur vet ni att ni gett en rättvisande bild av dessa killar, och inte bara en klichébild?

– Man får gå lite på sin instinkt när man pratar med de här grabbarna. Man känner om det är en bra unge som någorlunda kan beskriva en verklighet som jag inte har levt i, säger Börge Hellström.

– Och när de vet att Eddie egentligen är åtta eller tio personer, så kan de berätta. Vi smälter samman karaktärerna för att det ska bli en bra och läsvärd roman. Det är också därför som vi skapar fiktiva världar som anstalten Aspsås och förorten Råby, som ligger mellan Alby och Hallunda längs röda linjen, säger Anders Roslund.

– Romanen handlar om utanförskap och Råby är en jättebra modell för att visa det, menar Börge Hellström.

Ni har fått en unik inblick i den här utanförskapen och den nya gängkriminaliteten. Hur kan problemen kan lösas?

– Känslan är att det inte går att vända trenden, säger Anders.

– När polisen får ta hand om dem, när de är femton, är det för sent. Eddie är egentligen i näst sista fasen i sin kriminalitet. Man ska vara 30–35 år när man begår sådana brott. Han är tolv. Och så länge de har vinster så är det svårt att omvända dem. De får tillhörighet, bekräftelse, pengar, snygga brudar och allt det, säger Börge Hellström.

Enligt författarduon kommer en del av bekräftelsen från de medier som talar om ungdomarna och ger dem bevis på att de är någon.

Ni skriver ju också om dem. Vad är er egen roll i det?

– Det är viktigt att skriva att ”så här kan det se ut”. Men vi sätter inte ut riktiga namn, då hade vi glorifierat gängen. Och de flesta av de här grabbarna kommer ändå inte att läsa den här boken. Den är för tjock, skrattar Börge Hellström.

Fakta

Romanerna filmatiseras i Hollywood

Namn: Anders Roslund

Ålder: 51.

Bor: Södermalm.

Familj: Hustru Fia, 22-åriga barnen Christopher och Emil.

Gör: Tidigare reporter och chef på SVT, författare sedan 2008.

Namn: Börge Hellström

Ålder: 55 år.

Bor: Värmdö.

Familj: 22-åriga dottern Amanda, tre katter, en hund.

Gör: Kriminalvårdsdebattör, författare på heltid sedan 2008.

Aktuella med: Sjätte romanen ”Två soldater” om det spirande kriminella nätverket Ghetto Soldiers i den fiktiva Stockholmsförorten Råby släpps den 9 maj.

Första romanen ”Odjuret” har filmatiserats med Ola Rapace och Peter Dalle i huvudrollerna och skulle ha visats i SVT i julas, men det är oklart när den nu sänds på grund av diskussioner med Hollywood om rättigheterna.

Den femte romanen ”Tre sekunder” börjar spelas in i Hollywood till hösten.