Förskolebarn ställer ut sina fantasier

De små huvudrollsinnehavarna.
De små huvudrollsinnehavarna.
Naturvetenskap och teknik redan på förskolan? På Rosenvägens förskola i Enebyberg har barnen skapat allt mellan himmel och jord inom ramen för just naturvetenskap och teknik.
– Vi lärde barnen att skruva i champagnekorkar istället för trä. Det är lättare, säger förskolepedagog Ylva Embler.

På Rosenvägens förskola i Enebyberg sitter en grupp femåringar och bygger rymdskepp. De har redan varit ute i rymden många gånger, i tankarna, i sagorna och i deras lärande. Här skapar gruppen allt mellan himmel och jord som har med förskolans gemensamma projekt om naturvetenskap och teknik att göra.

– Vi fångar upp barnens intressen och utgår därifrån. Hela förskolan har arbetat med ett större projekt sedan i november. De fem avdelningarna har arbetat med olika teman som alla faller under samma kategori, Naturvetenskap och teknik. Några arbetar med färger och skuggor och de äldsta barnen har fördjupat sig i rymden, säger Ylva Embler som är förskolepedagog på Rosenvägens förskola.

Ylva Embler och Inger Almqvist. Foto: Jens Kassnert

Det livslånga lärandet

I arbetet med rymdprojektet har barnen lärt sig om stjärnbilder, solsystemet och hur det är att leva i rymden. Det livslånga lärandet står i fokus. Förskolepedagogen Inger Almqvist visar upp en rymdfarkost som består av äggkartong, toarullar, CD-skivor och piprensare. Mycket av materialet är återvunnet och sådant som de flesta kastar. Som till exempel de små runda pappersbitarna från ett hålslag. De fungerar utmärkt att klistra upp på ett svart papper och dra streck mellan för att skapa stjärnbilder.

– Det är fantastiskt hur man kan hålla igång något under så lång tid. Det finns så många delar som vi har lärt oss om och det går att utveckla i oändlighet. Även vi pedagoger får läsa på och lära oss saker och sedan anpassa så att det passar barnen, säger Inger Almqvist.

Barnen håller ihop projektet

Till en början var pedagogerna på förskolan mer involverade men idag är det barnen som håller ihop projektet med nya idéer. Litteraturen får ta plats när de skapar egna berättelser om rymdstationer, gravitation och liv utanför jordens atmosfär.

– När vi skulle få in teknik i projektet tänkte vi att det kanske skulle vara svårt för barnen att lära sig att skruva. Men så kom vi på att de var lättare skruva in skruvar i champagnekorkar istället för i trä och vips så hade små gubbar skapats. De blev huvudpersoner i berättelserna och barnen fick även lära sig att hålla den röda tråden genom en berättelse, säger Ylva Embler.

En tur ut i rymden Foto: Jens Kassnert

Vernissage på förskolans dag

En del alstren från förskolans projekt kommer att ta plats i Enebybergs bibliotek under den kommande veckan och på förskolans dag, torsdagen den 18:e maj, håller de vernissage och barnen sjunger på Enebytorg klockan 10:00.

– Det har blivit tradition att vi ställer ut på biblioteket. Det har vi alla fall gjort i fem år nu. På förmiddagen sjunger vi på torget och under eftermiddagen bjuder vi in föräldrarna för mingel och fika på förskolan där de kan ta del av barnens arbete. Idén till flera av sakerna som vi arbetat med har kommit från föräldrarna så det blir extra kul att bjuda in dem till detta, säger Inger Almqvist.