Fotografier av trygghet

”Man ska hjälpa varandra i tunnelbanan”, är budskapet i den här bilden.foto: Abdalla Ahmed, Forat Ali Alawsi, Katarina Stojanovic, Sakariya Omar
”Man ska hjälpa varandra i tunnelbanan”, är budskapet i den här bilden.foto: Abdalla Ahmed, Forat Ali Alawsi, Katarina Stojanovic, Sakariya Omar
Säkerhetsavstånd i t-banan.
Säkerhetsavstånd i t-banan.
En av bilderna på temat trygghet.Foto: Kanar Kammaran Habib
En av bilderna på temat trygghet.Foto: Kanar Kammaran Habib
Tre stolta utställare: Sakariya Mahamed Omar, Forat Alawsi och Abdalla Ahmed Iravani.
Tre stolta utställare: Sakariya Mahamed Omar, Forat Alawsi och Abdalla Ahmed Iravani.
Tenstas tunnelbanestation är en av de finaste i Stockholm anser många.

Nu har Helga Henschens konst fått sällskap av fotografier som elever på Ross Tensta gymnasium har tagit.

Den 15 maj var det invigning av den nya fotoutställningen Tenstatolkartrygghet nere på tunnelbaneperrongen i Tensta. Det är elever vid Ross Tensta gymnasium som tagit bilderna, som ska hänga uppe i tre år.

Att Tenstabarnen är med och smyckar tunnelbaneperrongen är inget nytt. Tidigare har SL samarbetat med yngre barn, som ritat teckningar med olika teman. Men i år valde SL att låta lite äldre ungdomar stå för konsten. Temat för den nya utställningen är trygghet i tunnelbanan.

Att det är fotografier i stället för teckningar är också nytt.

– Fotografier har fått en helt ny betydelse, alla fotograferar nu med sina mobiltelefoner. En del skriver inte ens meddelanden längre, utan skickar en bild som säger lika mycket, säger Carina Kling, kommunikatör vid Trafikförvaltningen, som hoppas att ­utställningen ska leva vidare på Instagram.

På invigningen bjöds det på tårta och läsk. Eleverna från Ross Tensta gymnasium var på plats.

Rim Haidar från Tensta, som går naturvetenskapliga programmet, tycker det är väldigt glädjande att få vara med och ställa ut. Hon fotograferar mycket, mest med sin mobilkamera. Hon har bildbearbetat i datorn, för att få till den rätta effekten i bilderna.

Rim Haidar har bland annat tagit en bild där man ser någon stå på de upphöjda sträcken på perrongen, som visar var säkerhetsgränsen står när man väntar på tåget.

– Jag har varit ute och fotat tillsammans med min bror, säger hon.

Sakariya Mahamed Omar, Forat Alawsi och Abdalla Ahmed Iravani går i samma klass och har jobbat ihop när de tagit bilderna.

– Vi gick ut och fotade två intensiva gånger och tog massor av bilder. Vårt tema är att man ska hjälpa varandra. SL kan inte göra allt, säger Forat Alawsi.

Det är konstnären Helga Henschen (1917–2002) som har skapat konsten i Tensta tunnelbana. Det gjorde hon som en som en hyllning till Tenstaborna.

Hon ville ha Tenstabornas egna ord när hon skulle smycka tunnelbanan och hon gick runt bland invånarna, framför allt barnen, för att höra vad de hade att säga innan hon satte igång med arbetet.

– Helga Henschen rullade sin skottkärra här nere och det var väldigt kallt så hon var ordentligt påpälsad. Hon hade öronskydd för det bedövande bullret och så hade hon 180 meter skrovlig betong som hon skulle göra till konst.

Och det lyckades hon med, tycker Carina Kling som tycker att Tensta tunnelbanestation verkligen är en av de finaste.

– Det känns fint att fortsätta i Helga Henschens anda genom att låta barn och ungdomar ta plats här nere med sin konst, säger Carina Kling.

Fotografier har fått en helt ny betydelse. En del skriver inte ens meddelanden längre, utan skickar en bild som säger lika mycket.Carina Kling, kommunikatör vid Trafikförvaltningen

Fakta

Henschen önskade konst av barnen

1975 stod Tensta tunnelbanestation färdig. Då hade Helga Henschen, som skapade konsten på stationen, arbetat i två år med den konstnärliga gestaltningen.

Helga Henschen ville att konsten skulle hylla människorna som bor i Tensta, med temat ”En ros till invandrarna”.

Enligt konstnärens önskan finns barns konst inramade på plattformarnas väggar. Skolbarn i Tensta och Rinkeby har fått göra bilder med olika teman genom åren.

Den nya utställningen Tensta tolkar trygghet, med fotografier tagna av elever från Ross Tensta gymnasium, ska hänga i tre år.