Fotoklubben firar 70 år med utställning

Utställningen som nu visas på biblioteket.
Utställningen som nu visas på biblioteket.
Delar av fotoklubben samlad på ett månadsmöte.
Delar av fotoklubben samlad på ett månadsmöte.
I februari fyllde Sundbybergs fotoklubb 70 år och det firades med tårta och champagne.
Men nu fortsätter firandet med en utställning på biblioteket i Signalfabriken, det är en resa genom klubbens historia.
– Med utställningen hoppas vi visa upp klubben och hitta nya medlemmar, säger medlemmen Anders Larsson.

I februari 1947 grundades Sundbybergs fotoklubb och sedan dess har den varit en mötesplats för kommunens fotoentusiaster. Klubben har främst medlemmar från Sundbyberg och Solna. I år firar klubben alltså 70 år och firandet började på Sundbybergs stadsmuseum i mars där det bjöds på tårta och champagne och Stockholmsfotografen Lars Epstein gästade och visade bilder.

Men nu fortsätter jubileumsfirandet med en utställning på biblioteket i Signalfabriken. Den 14 augusti till  3 september hänger ett 40-tal, både gamla och nya, bilder från klubbens medlemmar på galleri Signalen.

– Utställningen består av både gamla bilder från klubbens arkiv samt nya från klubbens nuvarande medlemmar, det ger en bild av klubbens historia. Alla medlemmar har fått möjlighet att bidra med tre bilder, säger medlemmen Anders Larsson.


Några av utställningens bilder.                                                                         Foto: Anders Larsson

Långvariga medlemmar

Han blev själv medlem 1979 och klubben har många långvariga medlemmar.  Den tidigare ordföranden Åke Tegbäck har till exempel varit medlem ända sedan 1959 och har betytt mer för klubben än någon annan person, enligt Anders Larsson.

– Det känns väldigt roligt att klubben har varit med så länge och att få visa upp våra bilder. Jag är själv bara några år äldre än klubben, säger Anders Larsson.

Killar, 1954                                                                                       Foto: Gösta Eriksson

Arbetar i motvind

När klubben varit som störst har den haft över 50 medlemmar, men nu är antalet nere på 28 och fotoklubbar arbetar i motvind nu för tiden. Tidigare lockade klubbarna till sig medlemmar genom att stå för mörkerrum och fotostudios och vara en plats att visa upp sina bilder på. Men nu delar fotoentusiaster enkelt bilder över internet och mörkerrum heter i dag i stället Photoshop och Lightroom.

– Medlemsbasen har krympt avsevärt. Men med utställningen hoppas vi visa upp klubben och hitta nya medlemmar, säger Anders och tillägger:

– Men vi har samtidigt hittat vår nisch. Vi är en ganska liten men väldigt trivsam fotoklubb som gillar att träffas och titta på varandras bilder.