Fotoutställning om globalt systerskap

Statsvetaren Julia Denifl Örtegren studerar masterprogrammet i media och kommunikation.
Statsvetaren Julia Denifl Örtegren studerar masterprogrammet i media och kommunikation.
Utställningen hade vernissage 19 oktober och pågår fram till 5 november i Kulturhuset.
Utställningen hade vernissage 19 oktober och pågår fram till 5 november i Kulturhuset.
Julia Denifl Örtegren.
Julia Denifl Örtegren.
Farstabördiga Julia Denifl Örtegren reste till Indien för att lära sig om biståndsorganisationer. Just nu ställer hon ut på Kulturhuset i Stockholm med fotoutställningen Systerskap i södra Indien.
– Vi vill att andra kan bli inspirerade av deras historia. Att vi kan kämpa över gränserna mot de diskriminerande strukturerna som finns mot kvinnor.

Tillsammans med organisationen Svalorna Indien Bangladesh reste Julia runt i Indien för att lära sig om hur organisationer i landet arbetar för marginaliserade gruppers rättigheter. Bland annat kom hon i kontakt med aktivister och organisationer som arbetar med att stötta och stärka kvinnor. Julia blev extra imponerade av samarbetet kvinnorna emellan.

– Det var jättehäftigt att se hur mycket jobb man får gjort när man går ihop, säger Julia.

Efter fyra månader på resande fot landade hon i Stockholm med idén att dela med sig av sina erfarenheter. Tillsammans med medresenären Sofia Karlsson fick de 10 000 kronor av Stockholms kulturstöd för att trycka upp fotografier och fixa lokal för utställningen. Den 19 oktober debuterade de med utställningen Systerskap i södra Indien.

– Det har varit jättekul. Speciellt att arbeta med hur man porträtterar människor som tar emot bistånd, så det inte hamnar i en offerroll. Det vore jätteintressant att fortsätta jobba med det.

I Indien möttes de av kvinnor som rakryggat berättade om systerskapet som en självklarhet,  och att kvinnor i organisationen var en del av ens eget kött och blod.

– Alla var jättestolta av att vara en dela av kvinnorörelsen i världen och det globala systerskapet.

Vad är din största lärdom från resan?

– Att det är tragiskt att se att mäns fysiska och psykiska övervåld mot kvinnor är ett så stort globalt problem, men stärkande att man inte är ensam.

Utställningen pågår fram till den 5 november i Kulturhuset i Stockholm.