Framtidens spelskapare

Tjejhack vill få fler tjejer i Huddinge att intressera sig för spel och programmering. Saga Ebefors är en av dem som tagit chansen på Segeltorps bibliotek.
Tjejhack vill få fler tjejer i Huddinge att intressera sig för spel och programmering. Saga Ebefors är en av dem som tagit chansen på Segeltorps bibliotek.
Fler kvinnor i spelbranschen. Det efterlyser föreningen Tjejhack. Varje vecka träffas ett gäng tjejer på Segeltorps bibliotek och lär sig skapa spel.

– Vi kallar oss för kodsystrarna, säger Ellen Westerlund, 10.

Det klickar oavbrutet från tangentborden. Sju flickor sitter koncentrerade framför datorerna. Ibland tittar de förvånat för att sedan le stort mot skärmen. ”Yes, det funkade!” säger någon.

Ellen Westerlund sitter dock med mobilen och trycker intensivt.

– Jag älskar minecraft, du har en oändlig terräng och du kan ta reda på saker som du inte trodde fanns. Jag håller på att skapa ett liknande spel på mammas dator, säger hon utan att titta upp från skärmen.

Men du, får jag testa spelet som du har skapat här?

– Ja! Vilket då? Jag har gjort flera, säger hon och visar tre spel.

Den gemensamma nämnaren i bibliotekets datorrum är speldesign, programmering och kodning. Och att alla är tjejer. Varje tisdagseftermiddag träffas de.

– Det är väldigt roligt att skapa spel och jag ser det som en rolig aktivitet. Tjejerna här måste skapa grafik och ljud. Det är lite utmanande och knepigt, säger Inger Ekman som startade Tjejhack.

Hon ser ingen större skillnad mellan pojkars och flickors spelande. Inte förrän de kommer upp till tonåren.

– Intresset finns, men tjejerna lägger inte lika mycket tid på spelandet som killarna. Tjejer har bredare intressen och ägnar sig mer åt sociala aktiviteter, säger Inger Ekman.

Hon själv är spelforskare och ser att det är svårt för flickor att hänga kvar i spelvärlden.

I höstas startade hon en spelklubb som i dag är föreningen Tjejhack.

– Tjejer som vill börja skapa spel kan ha svårt att komma in i den mansdominerande kulturen, och är väldigt ensamma när de är i tonårsåldern. I dag är bara 16 procent av de svenska spelutvecklarna kvinnor. Syftet med Tjejhack är att stärka och peppa tjejer att ta plats i spelkulturen, säger Inger Ekman.

Spelen som flickorna har skapat utgår från datorspelet Flappy bird.

Flickorna har skapat spelen från grunden och designat allting på egen hand genom programmering.

– För mig är designen jätteviktig. Rosa är min favoritfärg, vilket kanske märks, säger 11-åriga Naima Gustafsson och visar stolt upp vad hon har gjort.

Vad betyder de här träffarna för dig?

– Jag tycker det är jätteskönt att det bara är tjejer här. Det blir mer seriöst och jag lär mig jättemycket. Det känns skönt också att kunna ge svar på tal när killarna pratar spel. De tror att jag inte kan någonting bara för att jag är tjej.

Fakta

Svenska kvinnliga spelutvecklare

Åsa Roos: Mad Max – spelet bygger på filmen med samma namn.

Karin Ryding och Bobbi Augustine Sand: Words of Oz – poetiskt ordspel.

Rosie Linder: Peppy Pals, spel som ska lära barn empati.

Källa: Tjejhack och Inger Ekman