Min lokala hjälte

Från bordell till Melloscen

Hon spelar ofta på bordeller och i slumkvarter i Tyskland men nu ska hon stå på den glassiga Melodifestivalscenen.

– Jag behöver båda världarna, säger Terese Fredenwall.

I somras deltog Täbytjejen Terese Fredenwall i tävlingen Svensktoppen nästa i radions P4-kanal. Hon vann hela rikstävlingen och därmed en plats i årets Melodifestival – förstapriset.

– Så jag var faktiskt först med att veta att jag skulle få vara med och hade också gott om tid att skriva en låt.

Tillsammans med en annan låtskrivare, Simon Petrén, gjorde hon sitt tävlingsbidrag ”Breaking the silence”. Eftersom ingen utomstående får höra bidragen i förväg ber jag henne beskriva hur det låter.

– Det är en mid-tempolåt, en arenapoplåt kan man säga. En kärlekssång till de som kämpar för att lämna något de sitter fast i, för att hitta frihet och kärlek.

En artist som betyder mycket för henne är Johnny Cash.

– Jag kan känna igen mig i honom. Jag gillar hans berättande texter och jag ser upp till honom. Han uppträdde ju på fängelser mitt under en lyckad karriär och han brottades med sin tro.

Det är just Tereses egen kristna tro som har fört henne till Tyskland. Hon reser runt där med en svensk präst som hon samarbetat mycket med.

Hon besöker, uppträder för och försöker stötta kvinnor som försörjer sig på prostitution. Framför allt har hon varit i Reeperbahn, red-light-distriktet i Hamburg där det finns sexklubbar, barer och diskotek där även många prostituerade håller till.

– Det finns så mycket som turisterna aldrig får se men som jag fått uppleva eftersom jag tillbringat flera veckor där, på andra sidan. Det handlar om tjejer som försvinner spårlöst, skumma ­affärer och tjejer som kastas ut om polisen kommer, säger hon.

Hon berättar att om man frågar de prostituerade hur de har det kan de svara att det är jättebra.

– Men om man stannar kvar och lär känna dem så får man helt andra svar. De mår fruktansvärt dåligt och de har inte valt att prostituera sig för att det är roligt utan för att de inte haft något annat val.

Är det inte tungt att engagera sig så?

– Jo, men tack vare min tro är jag övertygad om att det aldrig är kört för en människa. Det finns alltid hopp. Då och då har jag fått uppleva att någon kvinna lyckats ta sig därifrån. Bara en så enkel sak som en kram kan betyda mycket eftersom de är så ovana vid att bli berörda med ömhet och kärlek.

Men nu är hon hemma i Sverige i full färd med att förbereda sig för Melodifestivalen.

– Det är mycket att fixa för mig ensam eftersom det är artisternas skivbolag som ordnar allt kring uppträdandet och jag har ju valt att fortsätta med mitt eget bolag.

Så allt från kläder till musikarrangemang och att se till att hon har rätt gitarr måste hon tänka på själv. Dansarna ordnar dock SVT. I samma deltävling som Terese deltar även Army of Lovers med Alexander Baard och Jean-Pierre Barda och Camilla Henemark och Sylvia Vrethammar, flera av dem veteraner i Mellosammanhang.

– Ja, jag trivs bra med min position som underdog. Jag går ganska fri i det här och för mig är det en vinst bara att få vara med. Jag är nöjd, glad och stolt över det.

Jo, men tack vare min tro är jag övertygad om att det aldrig är kört för en människa.Terese fredenwall

Fakta

Fjärde skivan kommer i vår

Namn: Terese Fredenwall.

Ålder: 26 år.

Bor: Uppväxt i Skarpäng där föräldrarna bor. Lägenhet i Hammarbyhöjden.

Familj: Fästmannen Marcus, mamma, pappa, storasyster, svåger och lillasyster.

Gör: Låtskrivare och artist.

Aktuell: Deltar i fjärde deltävlingen av Melodifestivalen den 23 februari med låten ”Breaking the silence”. I vår släpper hon sin fjärde skiva med samma namn.

Bakgrund: Täby musikklasser, Tibble gymnasium/musikklass, Musikhögskolan och en låtskrivarutbildning i Örnsköldsvik. Har arbetat med Ace of Basesångerskan Jenny Berggren och skrivit låtar åt Danny Saucedo. Uppträder ofta i Tyskland.

Lyssnar på: Allt från Dance och elektroniskt till singer-songwriter- och musikallåtar. Gillar ordkonstnärer som Tracy Chapman, Johnny Cash och Bob Dylan.