Från Husbys undre värld

Rouzbeh Masarrat Agah bodde i Husby under sina ungdomsår. Handlingen i hans debutroman ”Fuck The Law” kretsar kring Husby på 2000-talet.
Rouzbeh Masarrat Agah bodde i Husby under sina ungdomsår. Handlingen i hans debutroman ”Fuck The Law” kretsar kring Husby på 2000-talet.
Från berget i Husby ­styrde de upp sina planer. Det enda sättet att slå mot samhället var att bli kriminella.

Nu har Rouzbeh Masarrat Agah gett ut en roman där han skildrar segregationens baksidor.

Hans favoritplats i Husby är fortfarande berget. Från berget ovanför centrum hade Rouzbeh Masarrat Agah och hans polare uppsikt över hela centrum.

Det är också här som Khosro och Morad, huvudkaraktärerna i Rouzbeh Masarrat Agahs debutroman ”FTL”, hänger. Liksom Rouzbeh och hans kompisar känner sig romanfigurerna frustrerade över systemet, som inte släpper in dem i samhället, över arbetslösheten och hopplösheten som den skapar.

”FTL – Fuck The Law” – är en spänningsroman om de två unga männen, som båda tar steget in i kriminalitet för att få tag på snabba pengar, men vars liv tar helt olika riktningar. Den utspelar sig mest i Husby, men också i Tensta.

Till skillnad från andra författare som skildrat den undre världen har Rouzbeh Masarrat Agah själv erfarenheter därifrån. Han har avtjänat ett ettårigt fängelsestraff för misshandel, narkotikainnehav och vapenbrott.

Det var när han fick sin första dom som 21-åring som vändningen kom. Då ställde hans pappa ett ultimatum – han fick välja mellan det kriminella livet eller familjen. Rouzbeh valde familjen och efter fängelsestraffet skaffade han sig en universitetsutbildning.

– Men som sagt, boken är ingen självbiografi, även om jag har blandat in egna erfarenheter. Jag var inställd på andra grejer med min kriminalitet. Jag tyckte att hela systemet var korrupt och enda sättet att få makt var att ha pengar. Det enda sättet jag kände till att få det var genom brottets väg. Egentligen ville jag bli politiker, men jag hade ingen ingång till den världen.

Om han hade varit 15 i dag skulle han också ha bränt bilar under upploppen i våras, tror han. Nu drämmer han till med en bok i stället. Han har fått fina recensioner i flera tidningar. Bland annat för det hårdkokta språket och ­gestaltningen av Khosro och Morad. Och för glimtarna av humor.

– Det finns mycket humor i förorten. Jag ville få med det också.

Bokens omslag föreställer en muskulös man som blickar ut över en miljonprogramsvy. Han har en stor tatuering över ryggen där det står Fuck The Law – FTL.

– Jag var först lite orolig att det tuffa omslaget skulle feltolkas som en roman som bara handlar om våld och brott, när den i själva verket gestaltar ett problem. Jag vill visa att det är utsattheten som ligger bakom. Samhällsutvecklingen går åt helt fel håll, och trots det går man inte till botten av ungdomarnas frustration, säger han.

Han säger att det är svårt att ta sig ur en kriminell identitet. Att risken är stor att hamna snett för alla som växer upp i socialt utsatta förorter, oavsett om man har en funktionell ­familj eller inte.

– Jag har ändå haft vissa förutsättningar och fått stöd från familjen. Och haft en bra förebild i min bror som är filmregissör. (Mani Maserrat Agah, som bland annat gjort ”Ciao Bella” från 2007, reds. anm.)

I dag bor Rouzbeh i innerstan med sin flickvän. Han arbetar som boendestödjare till ensamkommande flyktingbarn.

– När jag satt inne hatade jag allt som hade med myndigheter att göra. Nu är jag på andra sidan och sitter och förmanar unga om vilka regler de måste följa.

Fakta

Kom som 14-åring från Iran till Sverige

Namn: Rouzbeh Masarrat Agah.

Ålder: 34 år.

Bor: Lilla Essingen. Kom från Iran till Husby som 14-åring. Bodde i Husby under ungdomsåren.

Familj: Sambo.

Yrke: Har en fil kand i samhälls- och beteendevetenskap. Jobbar som boendestödjare på en mottagning för ensamkommande flyktingbarn.

Om skrivandet: Har två projekt på gång. En bok är en fortsättning på den första. Den andra är hemlig.