”Man blir fri från skam om man pratar om den”

Kycklingklubborna symboliserar ätstörningar.
Kycklingklubborna symboliserar ätstörningar.
Polat Ghasemloo går just nu en ettårig forskarkurs inom keramik, glas och textil.
Polat Ghasemloo går just nu en ettårig forskarkurs inom keramik, glas och textil.
Polat Ghasemloo från Västra skogen vill med sitt konstverk Ärvd blottlägga våra nedärvda problem och synsätt.
– Verket handlar om en farsas alkoholproblem och en sons ätstörning, berättar han.

Just nu och fram till den 21 maj pågår Konstfacks stora vårutställning 2017. En som är där är Polat Ghasemloo från Västra skogen, som ställer ut sitt verk ”Ärvd”.

Inspirationen till verket fick han från sitt extrajobb inom hemtjänsten.

– När man jobbar hemma hos folk så kommer man ju direkt in i deras liv. Jag upptäckte snabbt att jag spelglade mig i de äldre, och vissa väldigt mycket. Man känner att man har mycket gemensamt med dem, berättar han,

”Samma problem fastän det skiljer 50 år”

Trots stora åldersskillnader kunde han känna igen sig i de äldres historier.

– Vi har samma problem fastän det skiljer 50 år. Man kommer rakt in i deras vardag. Folk öppnar sig kanske inte på en gång, men man märker om nån familjemedlem ringer, och man märker att det inte känns bra när sonen hör av sig, eller om det är någon familjemedlem som inte hälsar på, säger han.

Det fick honom att tänka på sin egen relation till sin egen familj.

– Jag började tänka på det här dysfunktionella med min familj, och mina föräldrar,  och det man ärver i generationer. Jag har skrivit en text om relationen till min farsa, som var psykiskt frånvarande men fysiskt närvarande. När jag tänker på den relationen märker jag hur jag går tillbaka till barnet inom mig igen, berättar han.

Alkoholproblem och ätstörning

Tanken är att hans text ska kännas både personlig men ändå universell – något som andra ska kunna känna igen sig i. Till texten finns sedan ett konstverk.

– Objektet blir mat på ett bord, och en snara, en stålvajer, som går upp. Snaran symboliserar en tallrik, där det ligger kycklingklubbor. Jag är född i Iran, och där äter man mycket kyckling. Verket handlar om en farsas alkoholproblem och en sons ätstörning, berättar han.

Det här ämnet är ju rätt tabubelagt?

– Ja, där kommer skammen in. Men man blir fri från skam om man pratar om den. Jag tror att många kan känna igen sig i min text och mitt verk, säger Polat Ghasemloo.

Fakta

Konstfacks vårutställning 2017

Utställningen pågår till söndag den 21 maj. Adressen är LM Ericssons väg 14, T-bana Telefonplan.

Öppet måndag-fredag kl 12-19, lördag-söndag kl 12-16.