”Fred inget enkelt ämne”

På lördag ställer Mischa Björkroos och Nikos Terzis ut på Flygeln vid Fullersta gård.
På lördag ställer Mischa Björkroos och Nikos Terzis ut på Flygeln vid Fullersta gård.
I år är det 70 år sedan andra världskriget tog slut. Det är något som Mischa Björkroos och Nicos Terzis tycker uppmärksammats för lite i Sverige. Därför ger de nu utställningen Peace.

På lördag är det vernissage för de båda Huddingekonstnärerna som ställer ut sina verk på Flygeln vid Fullersta gård. Utställningen tar inspiration från att det var 70 år sedan andra världskriget tog slut.

Båda två har anknytning till kriget. Mischa Björkroos har rötter i Polen och Nikos Terzis i Grekland. Två länder som i högsta grad var inblandade i kriget.

– Det har varit mycket fokus på olika fredsutställningar i övriga Europa, men inte alls lika mycket i Sverige. Därför tänkte vi avsluta året med en fredsutställning i Huddinge, säger Mischa Björkroos.

Eftersom temat är fred har konstnärerna valt att arbeta med färgen vit. En färg som de menar förknippas med ämnet i de flesta kulturer.

– Det är en jättesvår färg att arbeta med, en utmaning, säger Mischa Björkroos.

Nico Terzis kommer att ställa ut sina sociopolitiska affischer som ofta kommenterar politik och sociala problem. Just nu ställs delar av hans verk ut på en annan fredsutställning, i Turkiet.

– Fred är inte lätt. Vi européer har ett synsätt på fred som vi tycker är logiskt, men historiskt har vi kanske inte lyssnat på de andra. Vi ser världen från vår punkt, säger han.

Mischa Björkroos håller med om att fred inte är ett lätt ämne att arbeta med. Det är därför de har valt att ha Martin Luther Kings citat ”Sann fred är inte enbart frånvaron av konflikt, det är närvaron av rättvisa” som underrubrik till utställningen.

– Ämnet fred är alltid aktuellt men det är inte ett enkelt ämne. Fred betyder olika saker för olika parter, säger hon.

På lördag kommer Svenska Freds & Skiljedomsföreningen att finnas på plats för att ge information om sitt arbete, och föreningens ordförande Anna Ek ska inviga vernissagen.

Både Mischa Björkroos och Nicos Terzis har ställt ut sina konstverk över hela världen och båda är aktiva i Huddinges konstnärsklubb som driver verksamheten i utställningslokalen ideellt.

– Det är kul att ställa ut i sin hemstad för det brukar vara många man känner som kommer och kollar, säger Mischa Björkroos.