Fredagsmys under lupp

Hemma hos familjen Kihlström-Esscher. ”För mig är fredagsmys ett stort glas rött vin som man förtjänat efter en hård arbetsvecka”, säger Helena Esscher.
Hemma hos familjen Kihlström-Esscher. ”För mig är fredagsmys ett stort glas rött vin som man förtjänat efter en hård arbetsvecka”, säger Helena Esscher.
Fredagsmyset har blivit en av svenskarnas viktigaste ritualer. Nu ska det kartläggas av Nordiska museet.

– Det är något härligt med fredagar, att man har allting framför sig, säger Emma Hamberg, författare till kokboken ”Fredagsmys”.

Det kan verka larvigt eller banalt, men det av tacos- och chipsindustrin så ivrigt påhejade fredagsmyset är på väg att bli en ritual lika viktig som nyårsfirande, midsommar och valborg. Nu kartläggs det av Nordiska museet.

– Fredagsmys illustrerar hur vi ordnar gränsen mellan arbetsliv och fritid. Vi kan se historiskt att vi alltid haft behov av att markera gränsen mellan förändringar. Det handlar om samhällets ordning, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet.

Begreppet fredagsmys började dyka upp någon gång på 80-talet. Då hade svenskarna haft ett par decennier på sig att vänja sig med att inte arbeta på lördagar. År 2006 hade ordet fredagsmys blivit så vanligt att det kom med i Svenska akademins ordlista.

– Något som triggat det är nog när tv släpptes fritt. Fredagarna blev familjecentrerade i media. Det svarade vi på, eller om det var media som svarade på oss. Och fredagsmys blev namnet på en ritual, med ett helt paket av maträtter och beteenden.

För ett par månader sedan inledde Nordiska museet sin insamling av material. Via deras hemsida kan alla som vill bidra med hur de ”firar fredagsmys”, eller varför de inte gör det.

De senaste åren har vi bombarderats med reklam och tips på temat fredagsmys. I höstas släppte författaren Emma Hamberg och formgivaren Anette Rosvall – bloggarna bakom ”Husmorsorna” – kokboken ”Fredagsmys”.

– Många runt omkring oss hade svårt att hitta variationer på fredagsmat. Vi tänkte att alla recept skulle gå fort, men kännas lyxiga, goda och smaskiga. Och att det skulle vara mat för soffan framför tv:n eller till stor festmiddag, ­säger Emma Hamberg.

I hennes familj äts biff med bearnaisesås, pommes och tomat- och löksallad – varje fredag. Om de inte umgås med Anette Rosvalls familj eller några andra av de goda grannarna.

– Vi har fredagsmys ihop ganska ofta. Vi käkar lite middag och sedan spelar vi lite kort. Det som är så skönt med fredag är att det känns opretentiöst, det är okej att maten går fort och att det är lite stökigt hemma. En lördag blir lätt för stort, säger Emma Hamberg.

Jonas Engman menar att fredagsmysets intåg inte är något banalt, som bara kan viftas bort. Det är ett tecken på en förändring i samhället, även om han förväntar sig mest berättelser från medelklassens barnfamiljer.

– Att vi tycker att något är viktigt i vårt samhälle, betyder vanligtvis att medelklassen tycker att det är viktigt. På ett sätt kan man se det som en klassfråga. Vi har ganska många människor som är fattiga i vårt land. Om jag inte har råd att ge 40 kronor till mitt barn för en skolutflykt har jag inte heller råd att ordna fredagsmys. Och för många är det nog så att fredagsmys inte är kul, utan att föräldrar snarare blir fulla och grälar, säger Jonas Engman.

Hittills har endast ett fåtal berättelser hunnit komma in till museet, varav en mycket kritisk.

– Han tyckte att vi var påverkade av alla kommersiella krafter. Men vad som orsakar vad, är svårt att säga. Vi spelar alla med i ett spel. Men ritualer – julfirande eller vad du vill – väcker starka känslor. Och starka känslor ­bekräftar att det är viktigt för oss.

F redagsmys blev namnet på en ritual, med ett helt paket av maträtter och beteenden .jonas Engman etnolog

Fakta

Ett begrepp som väcker känslor

Nordiska museets insamling av fredagsmysberättelser ingår i ett samarbetsprojekt med Stockholms universitet.

Ordet ”fredagsmys” togs upp i Svenska akademins ordlista 2006.

I höstas släpptes kokboken ”Fredagsmys” av Anette Rosvall och Emma Hamberg.

Just nu visar Konsthantverkarna utställningen Ceremonier på Södermalmstorg, som bland annat tar upp fredagsmyset. Pågår till den 24 juni.

Fakta

Skippar tv:n

Namn: Jonas Engman.

Yrke: Etnolog vid Nordiska museet.

Ålder: 54 år.

Bor: Med familj i villa i Saltsjö-Duvnäs. Uppvuxen på Söder.

Gör en fredagskväll: Äter gärna hemlagad husmanskost, men kollar knappast på Minuten eller Let’s dance: ”Vi har ingen tv i vår familj.”