Fredrik ger liv åt Kannibalkungen

På bilden ser du Fredrik Hellqvist med en lång stav i handen som pryds av en döskalle. Fredrik Hellqvist har en passion för att spela in egna kortfilmer. Han har nu skrivit manus och ska regissera skräckkomedin Kannibalkungen som utspelar sig på Näsby slott i Täby.
Fredrik Hellqvist har en passion för film och ska spela in skräckisen Kannibalkungen.
Bilden visar en persen som håller en blodig mask framför ansiktet och en döskallestav. Bakom herr grävlings mask döljer sig Fredrik Hellqvist, som har en passion för att spela in egna kortfilmer. Han har nu skrivit manus och ska regissera skräckkomedin Kannibalkungen som utspelar sig på Näsby slott i Täby.
Filmentusiasten Fredrik Hellqvist döljer ansiktet bakom herr grävlings blodiga mask.
Polisinspektör Fredrik Hellqvists fasansfulla fantasi ska snart blomma ut i ren skräck. Lokaltidningen Mitt i Täby har träffat den filmälskande polisen, som spelar in kortfilmen Kannibalkungen på Näsby slott.

”Pappaledig polisinspektör med passion för skräck”. Fredrik Hellqvist skulle väcka uppmärksamhet ifall han satte ut en kontaktannons i tidningen med dessa ord, men förutom att sambon Sofia nu har slängt ut honom och hans blodiga filmmasker från köket i deras lilla tvåa i Näsby Park så har hela familjen förståelse för hans stora filmintresse, säger han.

– Det har alltid funnits där. Polis är ett spännande och jätteroligt yrke, men film är min passion. Film har jag känt än dragningskraft till ända sedan jag var i 10-12 årsåldern. Jag tycker om att skriva noveller och filmmanus.

”Jag tog över köket med de här maskerna, tapetklister och tidningspapper, men min sambo har kastat ut mig. Nu har jag en verkstad i mina föräldrars källare.”

Fredrik Hellqvist

Fredrik Hellqvist har spelat in flera kortfilmer med sina bröder och kompisar. Till slut kände han att han bara måste få utveckla sin ”bortprioriterade talang” mer och drömmen är att jobba med film på heltid.

– Jag tror det handlar om att man måste få tid att prioritera sin passion. Det är en extremt dyr hobby.

Han är tacksam för att hotelldirektör Anette Wheeler på Näsby slott föll för hans pitch om att spela in en skräckkomedi där.

– Jag har alltid tittat på det här slottet. Det är vackert. Och som de flesta slott hyser det en viss mystik. Det har mycket historia och den sitter i väggarna.

Han ser fram emot att den idé han fick från en tidningsartikel om ett upphittat kranium snart ska bli verklighet – i alla fall på film. Filmen, som har titeln Kannibalkungen, har en nyckelscen som utspelar sig i Sparresalongen på slottet.

– Titeln är klimax på filmen. Vem är Kannibalkungen i sekten på slottet?

Filmen handlar i stora drag om en maktkamp inom en sekt som praktiserar kannibalism för att bota sina sjukdomar. Han håller upp Herr Grävlings blodiga mask, den karaktär som står i centrum efter ha slarvat med offrets kropp och och nu kanske hotar hela sektens existens.

– Han har varit vårdslös med matresterna.

Vid sidan av jobbet som polis har Fredrik Hellqvist gått en utbildning på Kulturama och startat enmansbolaget Hell in motion, där han skriver manus, fotar och filmar. Han har också startat en Facebookgrupp för att få tag i andra entusiaster som vill vara med på olika sätt i filmprojekt.

– Jag har ingen budget för det här. Alla är med för att det är kul. Vi har några som varit med i senaste Julkalendern och någon har haft en mindre roll i Gåsmamman, berättar han.

”Det har länge varit en trend inom skräckgenren att ha med vampyrer och zombies. Den trenden börjar bli urvattnad. Jag har sett att det börjar bli hetare med kannibaler.”

Fredrik Hellqvist

Just nu går all tid som han inte ägnar åt dottern Nora till att förbereda inför inspelningen i slutet av mars. För att det inte ska bli för mycket att göra har han bestämt sig att han själv inte ska stå framför kameran denna gång utan han ansvarar för manus och regi.

– Min bror Patrik kommer att spela en sektmedlem.

I maj går Fredrik Hellqvist tillbaka till sitt jobb som polisinspektör. Han räknar då med att fortsätta pröva sambons tålamod och sitta all ledig tid med att klippa kortfilmen. Ambitionen är trots minimal budget hög.

– Tanken är att vi ska hamna på kortfilmsfestival, säger Fredrik Hellqvist och ler stort.

LÄS MER: Näsby slotts murar kan viska om krig, kärlek – och kannibalism

Fakta

Fredrik Hellqvist

Ålder: 33 år.

Familj: Sambon Sofia och dottern Nora.

Bor: Lägenhet i Näsbypark, Täby.

Yrke: Pappaledig polisinspektör med placering på Kungsholmen i Stockholm. Tidigare polis i Täby och Danderyd. Vid sidan av driver han också enmansbolaget Hell in motion, som arbetar med foto, kortfilm och manusskrivning.

Intressen: Skräckfilm, skriva noveller och fota. Han har också startat Facebook-gruppen Filmgroup Sthlm för filmälskare som vill göra kortfilmer ihop.

Aktuell: Fredrik står för manus och regi när hans kortfilm med titeln ”Kannibalkungen” spelas in på Näsby slott i Täby i slutet av mars.

Fredrik filmspaning: ”Det har länge varit en trend inom skräckgenren att ha med vampyrer och zombies. Den trenden börjar bli urvattnad. Jag har sett att det börjar bli hetare med kannibaler”