Friteatern spelar på världsarvet

Beryl Kornhill från Världsarvsteater, Carina Molander och Eva Janstad från Friteatern.
Beryl Kornhill från Världsarvsteater, Carina Molander och Eva Janstad från Friteatern.
Framför flera föreställningar i sommar tillsammans med Världsarvsteatern Adelsö.

I sommar har Friteatern i Sundbyberg inlett ett samarbete med Världsarvsteatern Adelsö. Under fyra dagar i månadsskiftet juni-juli arrangerar de tillsammans Musikteaterdagar på Adelsö och Munsö, där fyra olika pjäser sätts upp till ackompanjerad musik.

Historiska livsöden

En av föreställningarna ”Kung Ladulås och Drottningen som slutade gråta” handlar om maktspel och kärleksrelationer i medeltida kungadömet Sverige. Dramat utgår från Drottning Helvig av Holstein och hennes äktenskap med Kung Magnus Ladulås. Efter alla krig och blodiga uppgörelser mellan Birger Jarls söner var hon den enda som lyckades överleva Bjälboätten, berättar regissören och grundaren till Världsarvsteatern, Beryl Kornhill:

– Vad händer med en kvinna som fått utstå allt detta? Och ska det fortsätta i all evighet att kvinnor ska behöva gråta över krig som tagit deras barn och hem de förlorat. Det är den typen av existentiella frågor som pjäsen ställer.

Sprallvarligt och tango

Friteatern sätter upp ”Predikaren och jag” där Carina Molander gestaltar båda karaktärerna ur originalboken från gamla testamentet. Hon har själv specialskrivit musiken till pjäsen som hon själv framför på dragspel. Hennes beskrivning av föreställningen är ”sprallvarlig” där den stora frågan om meningen med livet stöts och blöts.

– När jag läste texterna hörde jag tango. Sedan presenterade jag min idé för en präst men han tyckte sig inte höra tango, säger hon och skrattar.

Föreställningarna sätts upp på tre olika spelställen mellan 29 juni till 2 juli –  Adelsö och Munsö kyrka, samt utomhusscenen Ladulås Hus, nära Hovgården Birka.

Fakta

Musikteaterdagar på Adelsö/Munsö

Kung Ladulås och drottningen som slutade gråta (Världsarvsteatern)

  • Spelas: Tor 29 juni, fre 30 juni kl 13.30, sön 2 juli kl 17.30.
  • Plats: Ladulås Hus, Adelsö.

Sigröd från Birka och Ansgar (Friteatern och Världsarvsteatern)

  • Spelas: Lör 1 juli kl 17.00.
  • Plats: Munsö kyrka.

Predikaren å jag (Friteatern)

  • Spelas: Tor 29 och fre 30 juni kl 16.30, sön 2 juli kl 12.00.
  • Plats: Adelsö kyrka.
  • Spelas även lör 1 juli kl 17.00 i Munsö kyrka.

Mannen som blev ensam (Friteatern)

  • Spelas: Tor 29 juni, fre 30 juni kl 18.00, sön 2 juli kl 14.00.
  • Plats: Ladulås Hus, Adelsö.
Källa: Fritetatern