Min lokala hjälte

Fullt med Rocky på Spritmuseum

Det kan vara jobbigt att arbeta.
Det kan vara jobbigt att arbeta.
Boken Rocky på Spritmuseum har texter av Jessika Gedin
Boken Rocky på Spritmuseum har texter av Jessika Gedin
Varför är seriehunden Rocky så viktig för oss.
Författaren och programledaren Jessica Gedin letar efter svaret samtidigt som en en Rocky-utställning öppnar på Spritmuseum.

På den nya Rockutställningen som öppnar i helgen kan besökarna kliva rakt in i den lakoniske hunden Rockys kök, ateljé och vardagsrum. En chans för hängivna Rockyfans, seriefantaster och andra att vistas in i tecknaren Martin Kellermans värld – precis på samma sätt som barn kan leka runt i Pippi eller Mumintrollens vardag på Junibacken.

Kliv in i Rockys kök

Kliv in i Rockys kök

Generationsroman

Till utställningen har Rockyentusiasten, författaren och programledaren Jessika Gedin skrivit texter där hon bland annat försöker förklara varför Rocky är så viktig för oss.

Jessika Gedin vet varför Rocky är så populär.

Jessika Gedin vet varför Rocky är så populär. Foto: Svt

–  Det som framförallt är så speciellt med Rocky är att alla vi som läser och älskar Rocky har ett så personligt förhållande till honom. Efter alla dessa år av läsning ser vi ju inte Rocky bara som seriehund, samtidsskildring, satir (som det ju också är) utan som en nära vän. Någon man känner, känner igen, oroar sig för, roar sig med. Det blir helt enkelt ett väldigt intimt förhållande. Rocky har släppt in oss i sitt liv. Vi har fått hänga med i alla hans med- och motgångar. Som läsare blir man både involverad, identifierad och lojal.

Efter att i många år ha letat efter  den svenska generationsromanen visade det sig att det var här den fanns – rakt framför oss,

Hur länge har du läst Rocky? 

– Jag har läst Rocky från första början, alltså i Metro i slutet av nittiotalet. Jag är en serieläsare i allmänhet och läser svenska serier i synnerhet. Min ungdom präglades av Joakim Pirinen och Lena Ackebo och tidningarna Pox och Epix. Efter att i många år ha letat efter den svenska generationsromanen visade det sig att det var här den fanns – rakt framför oss, i det svenska serieundret. Och hos Martin Kellerman.Fakta

Offentlig dagbok sedan 90-talet

Martin Kellerman ritar en seriestripp om dagen.
Martin Kellerman ritar en seriestripp om dagen. Foto: Lina Alriksson

Martin Kellerman seriefigur Rocky föddes våren 1998 och började strax därefter publiceras i tidningen Metro.

Serien, som fungerar som något av Martin Kellermans offentliga dagbok, började ges ut i albumform 1999. Sedan dess ritar Martin Kellerman i princip  en stripp om dagen utifrån sitt liv.

Utställningen på Spritmuseum öppnar 11 februari och pågår till och med 29 oktober.

 

Källa: Spritmuseum