Fumlig clown går hem

”Den som håller på med barnkultur håller sitt eget barn levande inom sig”, säger Manne af Klintberg som 40-årsjubilerar som clownen Manne i år. Hustrun Karin syr hans färggranna kläder.
”Den som håller på med barnkultur håller sitt eget barn levande inom sig”, säger Manne af Klintberg som 40-årsjubilerar som clownen Manne i år. Hustrun Karin syr hans färggranna kläder.
Vem är oändligt snäll, fasligt drumlig och alltid i underläge? Jo, clownen Manne. Det är därför barnen gillar honom, tror Manne själv.

Hos Parkteatern är han publikfavorit sedan 1976.

I sommar fyller Parkteatern 70 år. Det är ett älskat födelsedagsbarn – stockholmarna brukar fylla parkerna när det bjuds gratisteater under bar himmel. Och i år finns extra mycket att se. Stockholms stadsteater firar med en storsatsning i förorten, inte minst för barnen. I år har man mer än fördubblat antalet föreställningar i ytterstaden till 93 – och cirka 40 av dem ges i söderort.

Inte bara publiken glädjer sig. Manne af Klintberg, som har turnerat med Parkteatern sedan 1976, kan inte tänka sig ett bättre sätt att möta sin publik.

– Parkteatern är idealisk för mig. I parkerna kan jag skapa mina egna scener, inte upphöjda utan nära publiken. Det ger en fantastisk publikkontakt. Och det är publiken jag får energi av. Det är den som gör att jag vill fortsätta, säger han.

Lokaltidningen Mitt i träffar Manne af Klintberg i en enkel loge bakom scenen i Nykvarns folkpark. Han har just uppträtt för hundratals förskolebarn som oavbrutet skrattat, ropat, kommenterat och ställt frågor till den fumlige clownen i knallgrön dräkt och klarblå hatt. Vad han än gjort – dansat med en golvmopp, jagat sin tappade hatt, försökt ringa till sin mamma med en banan – har han fått barnen med sig. Så brukar det vara när clownen Manne uppträder.

– Hemligheten är att jag är snäll, jag säger aldrig något elakt. Och så ställer jag mig alltid ­i underläge. Jag sätter mig inte över barnen. Tvärtom låtsas jag att jag är dum, säger Manne och plockar av sin stora röda näsa.

Sedan åker resten av clownmasken av, med en bommullstuss och en klick rengöringskräm. Bort den väldiga rödvita munnen, de pigga svarta ögonbrynen och de röda kinderna. Bort clownen Manne, fram 66-årige Manne af Klintberg, klädd i ljus linnekavaj och halmhatt. De flesta barn känner antagligen inte igen honom på stan, även om hårburret är detsamma.

– Men clownen Manne är samma figur år från år. Han har inte ändrats. Han är samma fumliga figur som ständigt hamnar i situationer som han försöker lösa. Jag håller mig i god fysisk form eftersom både kroppen och skallen är mina verktyg, säger han, kavlar skämtsamt upp ärmarna och spänner armmusklerna.

Inte bara barnen utan också många vuxna har en relation till clownen Manne. Redan vid 1970-talets början dök han upp i tv-rutan. Sedan dess har han medverkat ­ i många barnprogram och turnerat landet runt.

Själv tror han att han inledde vägen till clownyrket redan som 3-åring. Då fick han, som redan hade tre syskon, en lillebror. Att larva sig var ett tacksamt sätt att få uppmärksamhet, upptäckte han snabbt.

Men det medvetna beslutet fattade han som vuxen. När han och hustrun Karin fick en döv dotter, Juli, lade han märke till att hon orkade träna teckenspråket bättre om hon fick skratta och ha roligt.

– Sedan kom jag in på Statens dansskolas mimutbildning, som arbetade i commedia dell’arte-tradition. Jag kände direkt att det var det jag ville hålla på med, berättar Manne af Klintberg som alltid teckentolkar sina föreställningar.

Så även sommarens Parkteaterföreställning ”Ett rent nöje”.

Den ger han tillsammans med sonen Olle, som är violinist, och dottern Maria, skådespelare och dansare. De har uppträtt ihop i många år.

– Att jobba ihop med familjen är himla kul – även om jag får slåss med barnen om uppmärksamheten, säger han med glimten i ögat.

Park – teatern är idealisk för mig .

Fakta

Här uppträder clownen Manne med Parkteatern

Här spelar Clownen Manne ”Ett rent nöje”, alltid klockan 11:

7 juni: Skarpnäck, i Skarpaby parklek.

8 juni: Bredäng, bakom församlingshuset.

9 juni: Vinterviken, vid Skulpturens hus.

11 juni: Gamla Enskede, i Margaretaparken.

12 juni: Åkeshovs slottspark.

13 juni: Rågsved, vid Bjursätragatan/Lurstigen.

14 juni: Vårbergstoppen, vid Vårbergs sjukhus.

16–18 juni: Djurgården, Under Eken i Galärparken.

19–20 juni: Kungsholmen, i Rålambshovsparkens friluftsteater.

25 juni: Spånga, vid Eggeby gård.

26–27 juni: Södermalm, i Blecktornsparken.

Byt ut din leksak: Efter Manne är det leksaksbytarbazar. Ta med dig leksaker du tröttnat på och byt till dig andras.