Fyrtio år med Schaffer

I ”Janne Schaffer – Music story” sammanfattar Janne Schaffer 40 år av musikaliska möten med bland annat Bob Marley, Toto och ABBA.
I ”Janne Schaffer – Music story” sammanfattar Janne Schaffer 40 år av musikaliska möten med bland annat Bob Marley, Toto och ABBA.
Zebrakostym, det långa håret, tungan – och arbetet med storheter som Abba, Toto och Ted Gärdestad. Det finns många saker man förknippar Janne Schaffer med.

Nu sammanfattar han sin 40-åriga artistkarriär med en turné och en självbiografi.

Janne Schaffer verkar vara en man som har svårt att säga nej. Sam- tidigt som han måste sitta och jobba tar han emot oss för en intervju och välkomnar en praktikant som ska få vara med honom hela veckan. Vi befinner oss i Riksteaterns lokaler i Hallunda, där han repar inför Sverigeturnén med föreställningen ”Janne Schaffer – Music story”.

– Ni får väl ställa lite frågor samtidigt som vi går igenom bilderna, säger Janne Schaffer.

Tiden är knapp. Veckan efter ska allt sitta till premiären, och de måste finslipa detaljerna. Innan showen sätter igång kommer ett bildspel att visas, med bilder från Janne Schaffers 40-åriga artistliv som elgitarrist och låtskrivare. Unika livebilder från karriären kommer även att visas under showens gång.

Telefonen ringer flera gånger och Janne Schaffer svarar, fixar saker direkt eller säger att han ringer upp senare. Lite svårt att genomföra en vanlig intervju blir det, men någon fråga medan Janne Schaffer inspekterar bilderna släpps igenom.

När bilden på reggaelegenden Bob Marley dyker upp skruvas musiken upp på hög volym.

– Här måste det vara högt, säger Janne Schaffer.

Bob Marley bodde i en källare i ett hus i Nockeby 1971 i nio månader då han spelade in musik till den svenska filmen ”Vill så gärna tro”. Janne Schaffer var också en av musikerna.

– Han hade inte slagit igenom då, så jag hade ingen aning om vem han var.

Många kända musiker dyker upp under bildvisningen, och Janne namedroppar folk hela tiden.

– Känner du inte till vem Jeff Porcaro var? Han var ju trummis i Toto. 90 procent av publiken vet vem det är, säger han till en av teknikerna.

Med den amerikanska gruppen Toto spelade Schaffer in låten ”Hold the line”, en låt som har stora likheter med Ted Gärdestads ”Satellit”.

– Jag snodde introt rakt av, säger Schaffer.

En som har betytt mycket för Janne Schaffer är just Ted Gärdestad, som han jobbade tillsammans med. Sedan många år turnerar han med en hyllnings­föreställning om Ted.

– Vi kom varandra väldigt nära, säger Janne Schaffer.

Samtidigt som han turnerar med showen släpper han även sin självbiografi ”Mitt liv som Schaffer” på förlaget Roos & Tegnér.

Kommer man att få lära känna dig mer privat i den?

– Det som är med i boken handlar om mitt musikaliska liv. Där finns också tips om hur man kommer över scenskräck och om hur musiken kan användas som terapi och kan hjälpa till i ett sorgearbete, säger han.

I år fyller Janne Schaffer 67 år och han har fortfarande långt tjockt hårsvall. Förutom tungan har håret blivit något av ett signum för Janne Schaffer, och frisyren kommenteras ofta under genomgången av fotografierna.

– Vilken pottfrisyr jag hade där, säger han om en bild från ungdomen.

Under åren har han turnerat med olika föreställningar, om Abba, Ted Gärdestad och med Electric banana band. Med föreställningen ”Janne Schaffer – Music story” vill han ge en sammanfattning av allt som han gjort.

– Då får man perspektiv på mig som musiker.

Ted Gärdestad, vän och kompanjon.

FOTO: EWA RUDLING/SCANPIX

Fakta

Från Blackeberg

Namn: Jan Schaffer.

Ålder: 66 år.

Bor: Bromma. Växte upp i Blackeberg. När han var 12 år byggde han en akustisk gitarr på träslöjden. Och resten är som man säger, historia.

Yrke: Gitarrist och kompositör.

Aktuell: Med föreställningen ”Janne Schaffer – Music story” som ger sig ut på Riksteaterturne i hela Sverige. Spelas i Tumba den 13 april.