Gå hem till en konstnär

Gisela Beckius ser fram emot att få visa upp sina akvarellmålningar under Danderyds konstrunda.
Gisela Beckius ser fram emot att få visa upp sina akvarellmålningar under Danderyds konstrunda.
Danderyd vimlar av kreativa konstnärer och färgstarka kreatörer.

Men det har varit svårt att nå ut – tills nu.

I helgen drar Danderyds första konstrunda någonsin i gång och allmänheten får möjlighet att möta 63 konstnärer och deras verk.

Golvet är fläckat av färgstänk, på vägghyllan trängs penslar med dukar och konstböcker. Den ena sidan av Gisela Beckius ateljé i Enebyberg står i stark kontrast till den andra. Där öppnar enorma fönster upp sig mot trädgårdens grönska och porlande vatten – hennes viktigaste inspiration.

– För mig är det viktigt att hylla naturen. Alla säger att de älskar naturen, men är ändå fullt upptagna med att förstöra den utan att ens tänka på att de gör det, säger Gisela Beckius.

Hon är en av de 63 konstnärer som i helgen öppnar upp sina ateljéer för allmänheten i Danderyds första konstrunda.

Bakom satsningen står nätverket Danderyds konsthall, med Karin Nordvaller i spetsen som hållit i de flesta trådarna.

– Alla konstnärer som anmäler sig får vara med. Vi har ingen jury som bedömer konsten. Jag har suttit med i sådana på andra ställen, men det är så subjektivt vad man tycker om för konst. I Danderyd bjuder vi därför besökarna på ett urval av allt som finns, säger hon.

För Gisela Beckius är konstrundan en stor möjlighet att få knyta nya kontakter. Hon har tidigare varit verksam som konstnär och fotograf i Kanada, men kom till Sverige för kärlekens skull 2004.

– När man växer upp i ett land har man ett nätverk. Här fick jag börja helt från början. Jag visste inte ens var jag kunde köpa konstnärsmaterial, säger hon.

Hittills har Gisela Beckius lyckats bra och bland annat blivit antagen till Liljevalchs vårsalong två gånger. Men hon känner fortfarande inte så många kollegor och konstintresserade i Danderyd. Hon hoppas på många besökare i helgen och kommande helg.

– Konstrundan är ett väldigt bra sätt att lära känna konstnärer och intresserade i området. Det är svårt att göra sig ett namn som konstnär. När folk besöker ett galleri är de väldigt allvarliga. Här kan folk vara mer avslappnade och mötas över en kopp kaffe. Jag hoppas att många kommer, säger hon.

Gisela Beckius är imponerad av nätverkat Danderyds konsthall och hoppas liksom dem på att konstrundan blir ett återkommande evenemang de två första helgerna i september varje år.

– Det finns mycket konst i Danderyd – det har bara saknats en plattform för att uppleva den. Men nu börjar saker hända, säger hon.

Fakta

Pågår under de första helgerna i september

Danderyds första konstrunda äger rum den 7–8 samt 14–15 september klockan 11–16.

En karta över alla deltagare finns att hämta på Elverket Djursholm, alla bibliotek i Danderyd och även hos Information Danderyd.

På Elverket finns också en samlingsutställning.

Mer om rundan och deltagarna på www.danderydskonsthall.com