Gänget som ska få Alby att börja skriva

Carlos Rojas med Apollo Asplund och Lautaro Salas.
Carlos Rojas med Apollo Asplund och Lautaro Salas.
Det är dags för Albyborna att fatta pennan. En av initiativtagarna till ”Alby skriver” är Carlos Rojas, själv bosatt i området.

– Talangen och förmågan att skriva är hög, men självförtroendet lågt, säger han.

Förra veckan beviljade kommunstyrelsen i Botkyrka 150 000 kronor till projektet Alby skriver.

– Det behövs fler röster än de som hörs i media- och kultursverige i dag. Där behövs Albybornas röster, för de är en del av Sverige, säger Pernilla Hellman, verksamhetschef för kulturen på kultur- och fritidsförvaltningen.

En Albybo som verkligen gjort sin röst hörd är Carlos Rojas. Han startade förortstidningen Gringo och är nu aktuell med Miljardprogrammet som går ut på att invånarna i miljonprogramsområdena själva ska ta tag i det de vill förändra i sina områden. Carlos Rojas vill att fler från förorterna ska kunna komma fram genom det skrivna ordet. Tanken är att Alby skriver ska vara öppet för alla som skriver, oavsett om de behöver hjälp att formulera ett sms eller författa en bok. Där ska Albyborna kunna coachas till bättre texter.

– Det skrivna ordet är en dörröppnare till extremt mycket. Om du söker jobb eller behöver en tjänst av en kompis är det viktigt hur du uttrycker dig, säger Rojas.

Enligt planen ska Alby skriver hålla till på en fast plats i Alby. Men första året kommer verksamheten att flytta runt till olika platser. De kan vara vid fritidsgården eller hos fotbollsklubben.

– Det finns ett stort intresse för det här. Vi har redan ett hundratal medlemmar på Facebook, säger Carlos Rojas.

Fakta

Kommunens mål

Genom Alby skriver ska fler börja skriva och känna sig trygga med det.

Albybor ska stöttas för att komma ut på kulturarbetsmarknaden.

Ett nätverk skapas så att medlemmarna får en mentor med skrivande som yrke.