Gänget som ger Trump en match

Inger Nilsson, Thomas Järvheden, Alla Luks, Philip Haglund och Thèrése Andersson.
Inger Nilsson, Thomas Järvheden, Alla Luks, Philip Haglund och Thèrése Andersson.
I sommar landar Donald Trump i Stockholm, på jakt ­efter ryska oligarkers fruar och deras pengar. Vill du ­veta hur det går? Kom till ­Mälarhöjdens friluftsteater i Bredäng.

Det här är sommaren då Thomas Järvheden plötsligt börjat få ont i ansiktsmusklerna. Fenomenet dyker upp på kvällarna, efter långa repetitioner av pjäsen ”De trumpna fruarna – make Shakespeare great again”.

Järvheden, en av Sveriges mer kända stå upp-komiker, spelar Donald Trump.

– Trump har en väldigt speciell mimik. Jag är helt slut i ansiktsmusklerna efter en lång repetionsdag, säger han och masserar livligt sina kinder och käkar.

Idyllisk teaterplats

Mitt i träffar Thomas Järvheden och några av hans motspelare vid Mälarhöjdens friluftsteater en solig men ganska kylig försommardag. Bakom den nätta utomhusscenen glittrar Mälaren och i skogen sjunger fåglarna för fullt. En mer idyllisk teaterplats får man leta länge efter.

På scenen blir det inte lika fridfullt i sommar. I stället blir det intriger och rackarspel på hög nivå. I centrum står alltså ingen mindre än Donald Trump. I pjäsen är han ännu inte president. Det är sommaren 2016 och Trump har kommit till Mälarhöjden för att snärja fruarna till några ryska oligarker, som semestrar här.

– Han är en dryg djävel och en riktig raggartyp. Det är fruarnas pengar han är ute efter, han behöver dem till sin presidentvalskampanj, säger Thomas Järvheden.

Rejäl läxa för Trump

Hur det går ska inte avslöjas här, mer än att föreställningen handlar betydligt mer om kärlek än om politik – och att Donald Trump får sig en rejäl läxa. En hårfrisörska från Bredäng har ett finger med i spelet. Hon spelas av en av filmsveriges mest kända ansikten: Inger Nilsson, som debuterade som Pippi Långstrump och gjorde sin senaste, hyllade filmroll i Guldbaggebelönade långfilmen ”Efterskalv”.

Här får hon utlopp för sin komiska ådra.

– Jag springer med bud från den trånsjuke Trump och de sluga fruarna. Och jag ser till att tjäna en bra hacka! säger hon uppsluppet och tillägger med en nick mot Mälaren:

– Det här är den vackraste teatern i Stockholm, så det är fantastiskt att få spela här. Dessutom får jag sjunga!

Modern musikalisk komedi

Regissör är, precis som vid tidigare stora uppsättningar, Fredrik Hiller. Han har gjort om Shakespeares pjäs ”De muntra fruarna i Windsor” till en modern musikalisk komedi. Han hoppas att både Shakespearefans och andra ska kunna njuta av föreställningen.

– De som kan sin Shakespeare ska tycka att det är kul och känna igen sig. De som inte kan sin Shakespeare – och det är väl de flesta – ska tycka att det är jättekul i alla fall, säger Fredrik Hiller, och slår sig ner på läktaren där skådespelargänget redan sitter.

Mälarhöjdens friluftsteater.

Här finns bland andra Thèrése Andersson Lewis och Alla Luks, som spelar de två sluga oligarkfruarna. Alla Luks är dessutom konstnärlig ledare för Mälarhöjdens friluftsteater, som hon driver med sin man Curt. De startade teatern 2013. Sedan dess har de satt upp flera stora sommarföreställningar. Varje år har de dessutom ett varierat utbud av artist- och sångkvällar samt teater för barn, från juni till och med augusti.

Mötesplats för människor

– Vi startade teatern för att vi saknade något sådant i området. Vi är faktiskt Stockholms enda friluftsteater. Och det känns jättebra att ligga precis på gränsen mellan Bredäng och Mälarhöjden, vi vill vara en mötesplats för människor från båda områdena, säger Alla Luks, som också är konstnärlig ledare för teatergruppen Opera Light.

”De trumpna fruarna – make Shake-speare great again” har premiär den 29 juli. Tolv föreställningar ges, den -sista den 20 augusti.

Fakta

Här blir det mer teater

Från repetitionerna av ”Söderkåkar” med Årsta scenfolk.

Gideon Wahlbergs ”Söderkåkar” hör till Sveriges mest långlivade folklustspel. Pjäsen hade premiär i början av 1930-talet, vid Tantolundens friluftsteater. Sedan dess har den bivit både film och tv-serie, och satts upp på teaterscener åtskilliga gånger.

I sommar har Årsta scenfolk tagit sig an den folkkära klassikern, som handlar om några familjer på Södermalm. Både kärlek, tragedi och komik utlovas, liksom sång och musik.

Fem föreställningar återstår på Årstalidens dansbana (i skogen mellan Ottsjövägen och Sköntorpsvägen i Årsta): den 4 och 11 augusti samt den 5, 6 och 13 augusti. Den som vill veta mer kan söka information på Årsta scenfolks webbsida.

Också i Vintervikens trädgård blir det sommarteater. Här ger Teater7 föreställningen ”Ett skamlöst förfarande!”. Från den 13 juli till den 4 augusti blir det elva föreställningar i commediadell’arte-stil. I fokus står Il Dottore som planerar att gifta bort sin dotter till gamlingen Pantalone.

Det blir en föreställning med musik, komik och akrobatik och med ingredienser som fåfänga, girighet och maktspel. Regissör är Micke Klingvall. Mer information finns på Teater7:s webbsida.

Dessutom ger Parkteatern, som Mitt i tidigare har berättat, många föreställningar runt om i söderort i sommar.

Mer information hittar du här.

Källa: Parkteatern