Min lokala hjälte

Gardell ger extra allt i påsk

Snuskigheter, spektakulära shownummer och en blivande svensktoppsklassiker framförd av ­Helen Sjöholm.

”En helkväll med Jonas Gardell” i SVT på långfredagen har extra allt.

Riksbögen, som har gått och blivit folkkär genom arbetet med aidseposet ”Torka aldrig tårar utan handskar”, slog igenom 1985 med romanen ”Passionsspelet”.

På långfredagen sänder SVT ”En helkväll med Jonas Gardell”, som är en sammanfattning av 49-åringens långa karriär. Som mest är det 80 personer på Stora Teaterns scen i Göteborg, och långt över 100 klädbyten i den en och en halv timme långa showen.

– Vi går över alla gränser. Det finns hamburgerrestauranger där du kan beställa extra allt, här finns extra allt med.

klassiskt stå-upp-snusk, med intima detaljer från den egna sängkammaren, blandas med kontrasten, allvaret – och upprättelsen – för alla de vackra, unga män som kallades mördare och dog i aids.

Bland gästartisterna märks Ulrik Munther, Sarah Dawn Finer och Helen Sjöholm, som sjunger en helt ny sång ”Som skapta för varandra”, med musik av Fredrik Kempe och text av Jonas Gardell.

– Kom ihåg var du hörde den först, den kommer att bli en svensktoppsklassiker. Den framfördes första och enda gången på Marks och mitt silverbröllop, säger Jonas Gardell.

Själv sammanfattar han sin karriär som ett oavbrutet sökande ut mot en publik. En publik som han betraktar som sin familj.

– Det är en sorts sökande efter kompisar tror jag, säger han.

Det är skillnad på författar-Jonas, som är introvert och djupt försjunken i sina texter, och artist-Jonas, som är uppsluppen, frimodig och älskar att stå på scen. Men den gemensamma nämnaren är en innerlighet och ett socialt patos – en vilja att berätta om människor och öden som annars inte blir berättade.

– Allt jag skrivit om handlar om rätten att få välja sitt liv och att inte låta andra människor ta dig och ditt liv som gisslan. Och om hur svårt det är, och vilket mod och vilken beslutsamhet som krävs för att leva sitt eget liv.

Hyllningarna för ”Torka aldrig tårar” har stått som spön i backen. Jonas Gardell utsågs nyligen till årets stockholmare, årets svensk och årets twittrare och står på toppen av sin karriär.

– Det var någon som skrev att de trodde att min bästa tid var ­tidigt 90-tal och inser att det är nu, tjugo år senare. Det är jättekul att få vara med om de där topparna, särskilt när man vet hur det är när folk inte vill ha en.

Han fick i dagarna ett brev från en 22-årig pojke som läst ”Torka aldrig tårar”och ville tacka honom. Han kunde äntligen acceptera att han var hivpositiv och hade bestämt sig för att överleva.

– Du förstår att jag måste ta till mig varje sådan historia och blir djupt berörd. Samtidigt är det förlamande. Jag vet inte hur jag ska hantera det. Vad ska jag skriva nu då? säger Jonas Gardell.

Fakta

Katter i familjen

Namn: Jonas Gardell.

Ålder: 49 år.

Familj: Maken Mark Levengood, två barn, två katter.

Bor: På Södermalm och i Saltsjöbaden, uppväxt i Danderyd.

Aktuell: Med ”En helkväll med Jonas Gardell” i SVT på långfredagen där karriären sammanfattas i en specialkomponerad show, samt med del två i romantrilogin ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Fakta

I blåsväder för Mellotwittrande

I samband med Melodifestivalen twittrade han om bland andra Ulrik Munther och Yohio, och anklagades i sociala medier för sexism. Nu kommenterar Jonas Gardell för första gången kritiken: ”Formuleringen att jag hejar på dem ’på ett sedesamt sätt med händerna på täcket’, var en tydlig markering för att undvika antydningar om att vara en gubbe som tände på unga killar.”

Däremot har han, som många andra, skämtat om Danny Saucedo. ”Men jag har inte objektifierat honom, det har SVT gjort. Om du läser vad jag har skrivit om Danny så finns det inget sexuellt i det. Han fick ju kritik för att han läste innantill, jag skämtar om det. Allt jag skriver på twitter om melodifestivalen är i en väldigt tydlig kontext av skämt.”