Gardell lever i en såpopera

Jonas Gardell träffade maken på Storkyrkobadet. ”Mark låg och läste Expressen. Jag kände igen honom som mannen jag skulle leva mitt liv med. Det tog tre veckor att övertyga Mark.”
Jonas Gardell träffade maken på Storkyrkobadet. ”Mark låg och läste Expressen. Jag kände igen honom som mannen jag skulle leva mitt liv med. Det tog tre veckor att övertyga Mark.”
Jonas Gardell har ett omtumlande år bakom sig. Han har blivit mer hyllad än någonsin – men också sörjt och blivit utsatt för twitterstormar. Just nu har han glädjefnatt över att faktiskt få fylla 50.

– Mitt och Marks liv är som en såpopera.

Sedan boken och tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” nådde läsarna har Jonas Gardells liv varit ett oavbrutet tumult.

– Det är som att jag fått en multiball jackpot på flipper. Man förstår inte riktigt vad man gjort, men plötsligt rasslar det till och det är bollar överallt.

Samtidigt har Jonas sörjt under året som gått.

– När jag var inne i skrivprocessen var jag rätt kall, som man är. Men efteråt har jag gråtit mer än i hela mitt liv. Jag mindes mina vänner, deras och mitt förlorade liv. Jag blir 50 nu, det är också ett farväl av en tid som inte längre finns.

Nu har sorgen ersatts av en ”berusande livsglädje” över att Jonas faktiskt inte tynade bort i aids. Redan för ett år sedan bestämde han sig för att göra en soloshow på Maximteatern. När glädjen tog över ringde Jonas sin manager: ”du, vi måste nog ha en orkester också” och nu har det tillkommit sångerskor, dansare, transor och en gospelkör.”

Den 2 november blir du 50 år. Hur känns det att jobba på födelse­dagen?

– Det brukar jag göra. Det är ju jättebra med en föreställning som heter ”Mitt enda liv” med texter som handlar om att fylla 50.

Hur ser ditt enda liv ut?

– Alltså, för några år sedan ärvde Mark ett hus på Solsidan av en excentrisk new age-miljonär. Huset är på 750 kvadrat med inomhuspool, sjötomt, vattenrutschbana och allt vad det är. Vi har för länge sedan konstaterat att våra liv inte har någonting med realism att göra. Jag brukar säga att våra liv är såp­operor.

Mark har sagt att du rök ihop med förre ägaren.

– Det sägs så. Jag kan tänka mig att jag var lite barsk för att jag tyckte att han var flummig och muttrade lite medan han och Mark gullade. Jag ville inte ta emot huset från början. Vill jag ha ett hus bygger jag det själv.

Vad har ni gjort av huset?

– Vi bor där. Vi bor på Södermalm och i sommarhus på Vindö också. På Vindö hälsar alla på alla, men när jag går morgonpromenad på Solsidan gör man det min själ inte. Där gäller det att hålla reda på de sociala nivåerna. Då muttrar jag ”slipp då”.

Vad har du för temperament egentligen?

– Jag är ju som Kalle Anka. I grunden snäll, men mycket plötsligt kan jag hoppa upp och ned och kvacka ilsket så att fjädrarna ryker. Mark förstår ingenting, han är mer som en ko i temperamentet, idisslar och ser nöjd ut. Han kan tacka Gud att han träffade mig, för han skulle inte ha kommit någon vart annars. Jag är energin. Han är den som skvätter lycka i familjen.

Det blåser ofta hårt runt Jonas, bara det senaste året har han varit utsatt för twitterstormar om bland annat artisten Danny och muslimer.

– Men vad jag inte förstår är upprördheten över vad just lilla jag säger. Det finns andra som är mycket grövre, men det kanske beror på att jag också är seriös?

Hur får du och Mark relationen att hålla?

– Något annat finns inte på dagordningen. Ett förhållande har sina ups and downs, men då får stormen komma och dra över.

Det bestämde de redan under förlovningsmiddagen. När de låg i badkaret ett par veckor senare gjorde Jonas ett förtydligande: ”Du förstår väl att det här är för livet?”

– Då gjorde vi det klart och har inte tjafsat mer om det.

Fakta

Bor på Söder och Solsidan

Namn: Jonas Gardell.

Ålder: Fyller snart 50 år.

Bor: Södermalm och Solsidan.

Yrke: Författare, artist.

Familj: Maken Mark Levengood, två barn.

Aktuell: ”Mitt enda liv”. Premiär på Maximteatern den 3 oktober.

Fakta

Bryr sig inte längre om sin ålder

Om att fylla 50: ”Jag bryr mig inte lika mycket om vad folk tycker längre. Som när jag gick in på McDonalds i Sickla med en hink femtioöringar dagen innan de slutade gälla och beställde mat till hela familjen mitt i lunchrusningen utan att skämmas”.

Om att vara glad och plump: ”Jag är en djupt inkonsekvent människa, inkännande och fin för att sekunden senare vräka ur mig något förfärligt plumpt. Jag vet att jag borde be om ursäkt, men problemet är att jag inte ångrar mig det minsta. Det hjälper inte att jag är nationalhelgon i samma klass som Astrid Lindgren, som någon skrev. Sedan dröjer det inte många dagar, så skriver jag något olämpligt och snuskigt.”

Om att vara hårt arbetande förälder: ”Förut somnade vi framför dvd-boxen, nu somnar vi framför Orange is the new black på Netflix.”