Min lokala hjälte

Garvad polis gör debut

Jan Olsson har lång erfarenhet av att arbeta med svåra kriminalfall. Nu har han gestaltat sina erfarenheter i en kriminalroman. Inte minst fallet Catrine da Costa har inspirerat till boken.
Jan Olsson har lång erfarenhet av att arbeta med svåra kriminalfall. Nu har han gestaltat sina erfarenheter i en kriminalroman. Inte minst fallet Catrine da Costa har inspirerat till boken.
När Jan Olsson var barn på Stora Essingen gick poliskonstapeln runt i blanka knappar och höll uppsikt över ön.

Den värld han själv fick arbeta med som polis blev mindre idyllisk. Jan Olsson har jobbat med de allra grövsta våldsbrotten – som Lasermannen och fallet Catrine da Costa.

Listan över de tunga fall han har på sin meritlista är lång. Lasermannen, Bombmannen och Norrmalmstorgsdramat är bara några av de invecklade ärenden han har varit med om att lösa.

Men i några fall har han också arbetat med svåra utredningar som kantrat rejält.

Turerna runt Thomas Quick är ett av dem. Fallet Catrine da Costa, en prostituerad kvinna hittades styckmördad 1984, är ett annat.

Det senare är också anledningen till att han nu, vid 77 års ålder, debuterar som författare med kriminalromanen ”En mördare blir till”.

Själv kom han in i utredningen i ett sent skede och det han hittade pekade snarare bort från de anklagade. Han anser att de män som anklagades och sedan friades utsattes för justitiemord.

– Definitivt. Det är förskräckligt tragiskt. Jag tänkte att jag skulle skildra hur det kan gå så snett utan att någon riktigt menar det. Det har varit ett slags drivkraft.

I romanen ”En mördare blir till” får vi följa utredningen av ett liknande fall. Här styckmördas en prostituerad kvinna och vi får på nära håll följa ett kollektiv av poliser i deras arbete.

Ett arbete som i stora delar är förvirrat och felriktat. På ett tidigt stadium binder en förundersökningsledaren upp sig vid en hypotes och är sedan inte beredd att rucka på den.

Just detta är det vanligaste skälet till att utredningar går i stå, enligt Jan Olsson. Om det är lättja, intellektuell oförmåga eller prestige som orsakar låsningarna låter han vara osagt.

Men han understryker att den som vill lösa komplicerade fall måste orka förhålla sig öppen till fakta. Och det gäller också inför omgivningen.

– Man måste vara kritisk och öppet ifrågasätta olika slutledningar i en utredning. Det införde psykiatern Ulf Åsgård i gärningsmannaprofilgruppen. Där hade vi en diskussion vars enda syfte var att ifrågasätta slutsatser från deltagarna i gruppen.

Boken igenom lyser också Jan Olssons försvar av den polisiära och yrkesmässiga erfarenheten fram på sidorna. Den där som gör att en garvad polis förstår om ett dödsfall är naturligt eller orsakat av ett brott.

Det där referensbiblioteket av erfarenheter som gör det lättare att tolka och förstå ny information.

– Ja. I alla organisationer och strukturer finns sådana människor och de är ofta till stor nytta för effektiviteten. Jag har så många gånger sett att man slår sönder sådant. Jag skriver i boken att det enda sätt man effektiviserar på är att flytta runt människor i samma hus, säger Jan Olsson.

Fakta

Ledde arbetet som ledde till att Lasermannen greps

Namn: Jan Olsson.

Ålder: 77 år.

Bor: I S:t Eriksområdet på Kungsholmen, ett par kvarter från den gamla arbetsplatsen på Rikskrim.

Familj: Gift med Eva. Två barn, ett barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Aktuell: Med kriminalromanen ”En mördare blir till.” (Parabellum Nord AB färlag). Boken är hans författardebut.

Uppväxt: På Stora Essingen.

Bakgrund: Arbetade i nästan tre decennier med grova våldsbrott. Har varit chef på tekniska roteln på länskrim. Ledde arbetet som gjorde att Lasermannen kunde gripas. Han var då kommissarie på tekniska roteln samarbetade med två psykiatriker. Grundade polisens gärningsmannaprofilgrupp och var chef för den. Gick på ett tidigt stadium emot åklagaren Christer van der Kwast i Thomas Quick-fallen och drog sig ur utredningen. Hjälpte senare Hannes Råstam med fakta till hans bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare”.

I dag: Är pensionär men anlitas fortfarande som konsult.