Gatukonst för påsklediga barn

Att tejpa så att det uppstår 3D-effekter är en form av gatukonst, likaså att sätta upp pärlplattor på väggar utomhus.

Under påsklovet blir temat ”street art” på Barnkonstmuseet.

Under hela påsklovet kommer Internationella barnkonstmuseet i Vårby gård att hålla ett tema om gatukonst, så kallad street art.

Mest känd inom genren är kanske konstnären Banksy som blivit känd i hela världen, bland annat för sina politiskt laddade figurer som återfunnits på väggar i olika länder.

Enligt museets utställningsproducent handlar utställningen inte om graffiti.

– Det är inte det vi ska lyfta fram utan det som kallas för street art. Den är mer lättillgänglig och inte lika hemlig som graffitin. Men det finns lite olika synsätt, vissa anser att graffiti är en del av street art, säger Sofia Fredin Broman.

Länge har det förts en livlig diskussion om just graffitin. Politiker i Stockholm förbjöd till exempel affischering inför en utställning eftersom man menade att det riskerade att uppmuntra till skadegörelse.

Men med street art är det annorlunda, menar Sofia Fredin Broman.

– Det här är en ungdomskultur som lyfter fram det som händer i samhället, ibland provocerande men alltid tillgängligt för alla. Den finns där, är gratis att se på och i vissa fall förgyller den ställen.

Redan i dag, tisdag, börjar programmet med något som kallas för ”Paste up”, där barnen får testa att arbeta med bilder och texter från tidningar och reklam.

Under alla dagar fram till lördag får de unga testa att göra egna tryck efter mallar, tejpa så att 3D-effekter uppstår, samt att göra pärlplattor med roliga budskap.

På lördag är det utställning och föredrag där street art-experten Benke Carlsson berättar om konstformen och avslöjar var man kan hitta gatukonst.

Fakta

Testa street art

Under fyra dagar kan barn och unga testa på olika former av street art, allt från pärlplattor till att tejpa i 3D.

Mellan tisdag och torsdag är museet öppet klockan 14–16. Under lördagen från klockan 13 har författaren och fotografen Benke Carlsson föredrag och utställning. Han har under flera år fotograferat gatukonst.