Ger liv åt 60-talets pojkband

David Lindgren klädd för en tur tillbaka till 60-talets New Jersey.
David Lindgren klädd för en tur tillbaka till 60-talets New Jersey.
Hockeytokige Värmdöbon David Lindgren spelade i en förortsklubb när teatern började locka. Sedan många år är det bara sång och dans som gäller – och att heja fram Skellefteå AIK. Tävla får han göra i Melodifestivalen.

Tjejerna skriker. De fyra fagra grabbarnas danssteg är välsynkroniserade. Och deras medryckande hitlåtar med falsettsång kommer på parad. Det är utan tvekan ett pojkband som står på Chinateaterns scen och allt är sig likt, men ändå inte.

Gruppen vi bevittnar är inte skapad av någon producent som iskallt kalkylerat vilka egenskaper hos sångarna som säljer bäst. Inte heller är låtarna skrivna av något utomstående proffs.

– Det här bandet kom från gatan, medlemmarna kämpade stenhårt – och de lyckades, säger musikalproffset David Lindgren, som tar med oss i en tidsmaskin till 60-talet.

På scenen förvandlas han till Bob Gaudio, som tillsammans med sina välkammade och välskräddade tre sångarkollegor, ger 60-talets supergrupp The Four Seasons nytt liv. Låttitlarna är kanske inte bekanta för alla, men desto mer känd är musiken, som skrevs av just Bob Gaudio. Och publiken ­lever med från första introt.

Vi befinner oss på en pressvisning med publik för The Jersey Boys, en musikal som gått för fulla hus på Broadway i tio år.

– Jag tände på den här rollen för att det är så spännande att göra samma resa som de gjorde. Men gruppen hade en helt annan koreografi än vad jag är van vid när jag hittar mitt groove. Här handlar det om att hålla tillbaka och ändå förmedla energi.

David Lindgren är uppvuxen i Skellefteå, och det innebär att leva mitt i en urstark ishockeykultur.

– Jag spelade i förortsklubben KG Dalens AIK, och man tränade jämt minns jag.

Men suget efter teatern blev allt starkare, och han sökte in på teaterlinjen på gymnasiet. För den som lever i en grabbig hockeykultur är det kanske inte läge att gå direkt från ishockeyn till att bli dansare.

– Jag sa till kompisarna att jag ville bli skådespelare för att göra actionfilmer. Då var det okej.

Från ishockeyn tar han med sig lagkänslan.

– Att spela i en musikalensemble är faktiskt ganska likt. I hockeyn är det tränaren som leder spelarna och får alla att dra åt samma håll, på teatern är det regissören.

Skellefteå AIK är fortfarande ett av de största intressena och han försöker åka upp och se så många matcher som han hinner.

– När Skellefteå AIK hade chansen på SM-guldet 2013 samtidigt som jag var med i Melodifestivalen sa jag i en intervju att om jag måste välja så ser jag hellre att Skellefteå vinner än att jag gör det. Så viktigt var det för mig då.

När hockeysuget blir för stort kan David Lindgren plocka fram sitt bordshockeyspel.

– Jag har med det på alla repetitioner, och spelarna i mitt lag har Skellefteå AIK-tröjor. Det är ett perfekt sätt att koppla av och tänka på annat.

En sång- och dansman måste hålla fysiken i topptrim. För David Lindgren handlar det mycket om löpträning. Och han ställer gärna upp i populära motionslopp.

– Senast sprang jag Tunnelloppet. Det var lite speciellt eftersom jag först uppträdde på en scen vid startplatsen, sedan sprang jag loppet, och slutade med att uppträda igen. Det sista giget var ju lite jobbigt att genomföra.

Fakta

Tävlat i Mello

Namn: David Lindgren.

Ålder: 33 år.

Bor: Hus i Torsby.

Familj: Fru, 3-årig son och ett barn på väg.

Yrke: Artist.

Deltagit i Melodifestivalen två gånger: 2012 med Shout it out och 2013 med Skyline.

Musikaler: ”Singing in the rain”, ”Hairspray”, ”High School Musical” och ”Mamma mia”.

Aktuell: Huvudrollen som sångaren och låtskrivaren Bob Gaudio i musikalen ”Jersey Boys”. Premiär den 18 september.