Ger plats åt bitterheten

Jonas Jepson, med en bildruta i Bitterstil föreställande sig själv.
Jonas Jepson, med en bildruta i Bitterstil föreställande sig själv.
En mening till en bildruta. Det kan låta enkelt – men är en konst i sig.

Det vet Jonas Jepson, en av skaparna till Bitter.

– Genom en mening ska jag skapa en hel värld av outsagda saker, säger han.

Jonas Jepson ligger bakom texterna till serierutorna Bitter, som publiceras i en rad tidningar över landet.

Bitter är en enda ruta, med en svartvit tuschteckning och en text under där det genomgående temat är bitterhet. En del är riktigt roliga, andra är lite skrämmande och en del rent rörande.

Som rutan med meningen ”Tack bra, men det är alltid nära till gråten”, där mannen som ser ut genom bildrutan har en outsägligt sorglig blick.

Det finns ingen särskild huvudperson i Bitter, men alla karaktärer är gubbar eller män av olika slag.

– Henke gillar att rita gubbar. De är alltid lite speciella, säger Jonas Jepson.

Henke är Henrik Pettersson, som illustrerar Bitter. De växte upp tillsammans i Finspång och har även jobbat ihop på samma dataspelsföretag under en fem sex år. Men Bitter har ingenting med deras barndom eller dataspelsbranschen att göra.

Det hela började 2010 då Jonas kom på att ordet Bitter var en väldigt bra titel på en bok. Ganska snart utvecklades idén till att bli en serieruta i stället.

– Henrik började rita några rutor, och jag började skriva några, kanske inte så bra meningar, och så bollade vi fram och tillbaka tills vi hittade en form som vi tyckte passade. Till en början var vi lite oroliga över att vi var för snäva och att temat bitterhet inte skulle räcka till, säger Jonas.

Men det verkar inte finnas någon risk för det än så länge. Hittills har de rutor klara för publicering som räcker fram till 2015.

– Det finns många nyanser av bitterhet. Jag tycker det är roligt att se när Henke ritar något till mina texter och så länge det funkar så fortsätter vi. När vi har fått ihop tillräckligt många rutor för ett album ska jag rama in alla bilder.

Han berättar att en del är oroliga över att de ska bli nedstämda om de läser fler rutor på en gång. Men de har sett få tecken på det.

– Antingen tycker man att det är kul eller hemskt. De som uppskattar Bitter mest är faktiskt medelålders kvinnor i 30–40-årsåldern. Och några yngre svartrockarmän, typ de som är emo.

Är du själv bitter?

– Alla har vi våra dagar. Ibland är de bittra och ibland är de lite busigare. Jag skriver Bitter och då tar jag på mig ett bitterhetsfilter som jag ser på omgivningen med. Om jag skrev på temat fnitter skulle jag förmodligen sätta på mig ett annat filter, och se det som är fnittrigt.

Hur kommer meningarna till dig?

– En mening kan dyka upp när som helst. Jag behöver ingen särskild inspiration. Jag kan låsa in mig på toaletten och komma ut med någonting, det är inte så att jag behöver sitta på något kafé för att insupa folks bitterhet. Men om jag ska vara ärlig kan jag nämna DN Kultur i så fall.

Att skriva så kort, men ändå få in en betydelse av något slag, är det en svår konst?

– Jag ägnar oerhört mycket tid till att få det så kort som möjligt. Men det är en perfekt liten hobby, det tycker min fru i alla fall, för den tar ingen plats.

Antingen tycker man att att det är kul eller hemskt. De som uppskattar Bitter mest är medelålders kvinnor.jonas jepson

Fakta

Skapare av brädspelet ”World of war”

Namn: Jonas Jepson.

Ålder: 41.

Bor: Annedal, Bromma.

Familj: Fru och två barn, 2 och 6 år.

Yrke: Projektledare inom mjukvaruutveckling. Har till exempel utvecklat en app, som gör att man kan släcka lyset i bilen från sin smartphone.

Hobby: Textförfattare till Bitter, serierutor som han gör tillsammans med Henrik Pettersson.

Skrivkarriären: Jonas Jepson startade kårspexet i Luleå, som han skrev åtta spex till. Författare till boken ”Lekar i bilen för stora och små” (2006).

Spelkarriären: Har skapat det historiska brädspelet ”World of War”.