Gina blev lugn av beduinliv

I ett av avsnitten av ”Ginas värld” reser Gina Dirawi med sin mamma Siham till släktingar i norra Israel för att gå på bröllop i tre dagar. Mor och dotter har inte samma syn på kärlek och äktenskap.
I ett av avsnitten av ”Ginas värld” reser Gina Dirawi med sin mamma Siham till släktingar i norra Israel för att gå på bröllop i tre dagar. Mor och dotter har inte samma syn på kärlek och äktenskap.
Efter uppståndelsen runt Melodifestivalen tog Gina Dirawi en liten paus.

– Jag vill inte bara ­synas för att synas.

Nu är hon tillbaka igen. I nya tv-programmet träffar hon mördare, mormoner och buddhist­munkar – och tar emot ett frieri från en beduin.

Runt Gina Dirawis fotsida saudi­arabiska kaftan står en svag doft av rökelse. Den har hon tidigare tänt hemma i lägenheten på Södermalm.

I nya SVT-serien ”Ginas värld” får tv-tittarna följa med på hennes resor runt jordklotet. Där träffar hon människor som intresserar henne och kan ge henne någonting. Gina besöker bland annat jordanska beduiner, personer som lever i buddhistkloster i Frankrike och träffar folk som bor i kloakerna under Las Vegas.

Att möta den sistnämnda gruppen, amerikanerna som lever i mörkret under jorden tyckte hon var väldigt tungt. Gina berättar att det till en början var det mest mördare som tog sig ner i kloakerna för att gömma sig, sedan sökte sig även psykiskt sjuka och hemlösa dit.

– Jag blev extremt ledsen av att vara där. Att se människor som lider och märka att deras största fiende var de själva.

Under en annan resa besökte Gina en mormon som är gift med två tvillingsystrar samt deras kusin och har 25 barn.

Ville mormonen gifta sig med dig också?

– Nej, men det ville en av beduinbröderna där­emot. ”Kan du tänka dig att leva ett liv här med mig i öknen?” frågade han medan han målade en liten blomma och ett hjärta i henna på min hand. De är extremt romantiska, beduinerna. Men han var gift. Han kanske också var poly­gamist?

Gina ville veta hur han levde sitt liv i öknen i Jordanien. Det visade sig att han vaknade klockan fem och gick ut med getterna några timmar. Sedan gick han ut med kamelerna i några timmar åt andra hållet innan han kom hem igen.

– Det är så coolt att faktiskt få uppleva en annan människas liv. ”Okej, nu hämtar vi vatten i brunnen och traskar 100 mil bort.”

Det har fått Gina att se över sina livsval, där hon lever med mobilen ständigt i handen. Vill hon fly från den, kan hon gå in i datorn. Det kan inte beduinerna.

Kan du tänka dig att leva som beduin?

– Nej, men det är någonting med att vara i naturen och känna sig liten. Det var extremt mäktigt. Det finns en trygghet att sitta där mellan gigantiska berg, en massa sand och månen ovanför. Jag blev lugn av det. Det var spännande och mystiskt.

Vad fick du för insikter under resorna?

– Jag frågade varenda människa jag mötte vad de trodde att syftet med deras liv var och vad de sökte i det här livet. Alla jag träffade vart jag än åkte, sa i princip samma sak: kärlek, trygghet, gemenskap och tillhörighet. Människan är väldigt basic och det är sådant jag själv har tänkt på och vill ha. Det är något betryggande i att veta att man inte är ensam i sökandet. Även om man inte hittat fram tillhör man ett släkte av sökande människor.

Du drog dig undan från all uppmärksamhet från media under en period. Blev det för mycket för dig?

– Det handlade inte om att det blev för mycket. Jag är en person, som behöver samla ihop mig själv. Jag tycker inte om att synas för mycket, det är inte min grej. Då måste man veta sin gräns och börja fokusera på något annat. Vad är nästa steg? Jag gillar att ha en riktning.

Vart är du på väg då?

– Jag har gjort ”Ginas värld” och nu är jag på väg till andra grejer.

Fakta

Åker jorden runt

Namn: Gina Dirawi.

Ålder: 23 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Mamma, pappa, tre syskon.

Yrke: Programledare.

Aktuell: I ”Ginas värld” reser Gina Dirawi runt jorden och träffar människor. De åtta avsnitten visas i SVT Flow.