Gitarren firas med egen fest

Sabina Agnas.
Sabina Agnas.
Lyssna på en världsberömd luta och exklusiv flamenco i kulturhuset på lördag. Då blir det ­gitarrfestival.

– Många tycker att det är mysigt med en liten intim festival, säger arrangören Sabina Agnas.

För andra året i rad ordnar girarristen Sabina Agnas en festival för sitt älsklingsinstrument gitarren. Här vill hon visa upp gitarrmusiken i hela sin bredd och i alla dess skepnader.

– Gitarren finns i så många sammanhang och är så dynamisk och flexibel, säger hon.

På den lilla festivalen som äger rum i nya kulturhuset spelar musiker från alla möjliga genrer. Jakob Lindberg är världsberömd för sitt spel, han är en av få professorer i instrumentet luta. Han kommer att framföra äldre renässans- och barockmusik. Musikern Mattias Windemo spelar modern musik på en dubbelhalsad tapgitarr tillsammans med den slagverkaren Jonny Axelsson.

I Spanien är ofta flamencomusiken männens musik, men Afra Rubino och Hilde Karlsen, båda utbildade i Sevilla, utmanar traditionen som kvinnliga flamencomusiker.

– Det är ett superexklusivt program, säger Sabina Agnas.

Lokala gitarrmusiker kommer också att uppträda. Lucas Brar bjuder på klassisk gitarr. Sabina själv, tillsammans med maken Urban, spelar duett i den ovanliga kombinationen trumpet och gitarr. För jazzen står deras söner Agnas bros, uppmärksammade unga jazzmusiker.

Festivalen har fått stöd av Statens kulturråd, Konstnärsnämnden och kulturförvaltningen i Vallentuna. Dessutom sponsras festivalen av lokala butiker.

Fakta

Festivaldags

1 december klockan 16–22 firas gitarrfestivalen i nya kulturhuset.

Biljetter köps i dörren. Mat ingår i biljettpriset. Undomar under 16 fri entré.

I programmet ingår jazz, flamenco, kammarmusik, klassisk gitarr, trumpet och sång.