Bästa sommarjobbet – göra en tunnel färgglad

Felicia Sahlin Syrén och Fatima Sundberg är två av sommarjobbarna.
Felicia Sahlin Syrén och Fatima Sundberg är två av sommarjobbarna.
Här tunneln sett från Rissnes sida.
Här tunneln sett från Rissnes sida.
Josefin Malmqvist (M) klipper bandet.
Josefin Malmqvist (M) klipper bandet.
Helen Rydberg, keramiker och medgrundare till Remakebolaget.
Helen Rydberg, keramiker och medgrundare till Remakebolaget.
Felicia och Fatima framför fönstret visar det vackra i Hallonbergen.
Felicia och Fatima framför fönstret visar det vackra i Hallonbergen.
I tunneln finns flera mosaikverk föreställande bin.
I tunneln finns flera mosaikverk föreställande bin.
12 ungdomar i Sundbyberg fick ett speciellt sommarjobb i år – göra en mörk gångtunnel färgglad mellan Rissne och Hallonbergen. På torsdagen invigdes den nya mosaiktunneln med bandklippning av flera av Sundbybergs stads politiker.

Under tre veckor har tolv ungdomar från Sundbyberg haft som sommarjobb att dekorera en gångtunnel mellan stadsdelarna Rissne och Hallonbergen i mosaik. På torsdagen invigdes verket med hyllningstal från politiker och musik framförd av Sundbybergs musikskola.

På tunnelns väggar syns stora landskapsmålningar med detaljer hämtade från de två stadsdelarna och mindre verk föreställande fåglar och bin.

Gångtunnel sett från Rissnes sida. Foto: Alexander Jacobsson

Materialet är taget från gamla porslinstallrikar, krukor och kakel som klippts ut till små bitar.

Agnes, Felicia och Fatima har varit med och pusslat ihop verken.

– Vi har fått skisser att följa och sedan utifrån dem komma med egna förslag. Bland annat att två av målningarna skulle se ut som ett fönster, säger Felicia, 18 år.

– Det har varit lite roligare än ett vanligt jobb, för vi har fått jobba mycket med händerna, säger Agnes 17 år.

Felicia Sahlin Syrén och Fatima Sundberg har haft som sommarjobb att skapa mosaikverket. Foto: Alexander Jacobsson

– Vi visste inte innan vi sökte sommarjobb att vi skulle göra det här. Det har varit mycket jobb men väldigt roligt, speciellt nu när man ser hur det blev, säger Fatima, 16 år, som poängterar att 174 i målningen mot Hallonbergen är områdets postnummer.

Bakom projektet står det sociala företaget Remakebolaget som i uppdrag av Sundbybergs stad bistått ungdomarna med konstnärlig handledning.

– Jag tycker det är viktigt att ungdomar får ta plats i det offentliga rummet. De måste också få bidra med att fylla det med vackra saker, säger Helen Rydberg, keramiker och medgrundare till Remakebolaget.

Helen Rydberg, keramiker och medgrundare till Remakebolaget. Foto: Alexander Jacobsson

Sundbybergs stads grönblåa styre ser projektet som ett framgångsrikt koncept att stärka banden mellan stadsdelarna.

– Helt fantastiskt att se vilket engagemang ungdomarna har lagt ner i det här. Vi märker att den här typen av projekt skapar nya typer av jobb, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd och ordförande i social och arbetsmarknadsnämnden.

– Konst är ett kitt som för människor samman, säger Stefan Bergström (C), ordförande i Stadsmiljö- och tekniska nämnden.

– Sedan vi tillträde har vi velat lyfta fram mer konst i den offentliga miljön. För att det ska bli av måste det till ett helikopterperspektiv, det är politikens roll i det hela. När man sedan släpper loss ungdomars engagemang kan de flytta berg, säger Johan Storåkers (L), ordförande i kultur och fritidsnämnden.

Josefin Malmqvist (M) ordförande i social och arbetsmarknadsnämnden klipper bandet till tunneln som nu officiellt är invigd. Foto: Alexander Jacobsson