Glans över sjö och strand

I filmen och tv-serien om Kvarteret Skatan spelar Johan Glans karaktären ”Magnus” som är tillsammans med ”Frida” som spelas av Vanna Rosenberg.
I filmen och tv-serien om Kvarteret Skatan spelar Johan Glans karaktären ”Magnus” som är tillsammans med ”Frida” som spelas av Vanna Rosenberg.
Pinsamma parögonblick, blottare, cancer och norrmän.

Inget är heligt när Kvarteret Skatan-gänget reser till Laholm, i en första långfilm. I spetsen hittar vi den alltid aktuelle Johan Glans.

Den stora frågan till Johan Glans, som också varit med och skrivit manus, är: Varför vill Kvarteret Skatan åka till Laholm?

– Ja det finns ingen bra anledning egentligen. Vi skulle göra en semesterfilm och spånade först kring storslagna ställen som Las Vegas, Gobiöknen eller ett skeppsbrott mitt i havet. Men sen blev vi anti det och så sa någon Laholm och vi började skratta för att det var så ospännande, säger han.

Johan Glans berättar att gänget i och med filmtiteln hade hoppats på att kamma hem priset för årets mest osexiga filmtitel.

– Tyvärr får vi ju nu se oss brädade nu i och med Lasse Hallströms nya film: ”Laxfiske i Jemen”.

Men titeln till trots, någon resa till Laholm blev det faktiskt inte. I stället drog filmteamet till Gotland.

– Det var främst av budgetmässiga skäl. Och vi är ju aldrig i stadsmiljö, så att så länge det fanns skog och strand spelade det ju ingen roll.

Kvarteret Skatan-gänget har länge pratat om att göra film av den framgångsrike tv-serien utan att ha kommit till skott. Det blev därför upp till en stor beundrare, det vill säga SF-producenten Johanna Bergenstråle, att göra slag i saken.

– Det krävs nästan att någon utomstående gör det eftersom vi alla har så mycket på gång på egen hand med jobb och familjer. Men vi trivs verkligen jättebra tillsammans efter alla dessa år.

Enligt Johan skiljer sig filmen en del från tv-serien eftersom den har en linjär handling och alla sketcher är borta.

– Vi filmade faktiskt en del sketcher som inte hade med handlingen att göra men kom fram till att det inte skulle funka. Det publiken vill ha är en linjär handling.

I filmen drivs det hej vilt med bland annat cancer, blottare och norrmän. Är ni medvetna om att inte är helt politiskt korrekta?

– Ja, vi har inte censurerat oss som i tv. Det här är idéer som vi tidigare skrattat högt åt och sen sagt: nää, om vi ska ta och vara allvarliga nu. Men det här är nog ganska nära vår privata humor.

Enligt Johan Glans hemsida blir ”Johan Glans blir bara roligare och roligare.” Kan man bli för rolig?

– Nej inte som komiker.

Tycker du att du är rolig?

– Ibland, men inte alltid. Men någonstans måste man tycka att man är det som komiker. Annars är det ju vansinnigt att syssla med det här.

Är du rolig privat?

– Jag tycker nog det. Men på ett annat sätt än på scen. Det är ju inte så att jag showar, spexar eller drattar på ändan fritiden.

Parallellt med filmsläppet gör Johan Glans även succé på Oscarsteatern med musikalen Spamalot, som snart är uppe i 200 föreställningar. Och till hösten har han ett nytt stort projekt framför sig.

– Det blir stand up comedy-turné kallad World tour of Scandinavia. Det är en helt ny show som skiljer sig helt från min tidigare turné: World Tour of Skåne.

Vi spånade först kring stor – slagna ställen som Las Vegas, Gobiöknen eller ett skeppsbrott i havet.johan glans

Fakta

Johan Glans om...

Att lägga om till ett slags rikssvensk dialekt: ”Jag har faktiskt förlorat roller på grund av att jag inte kan prata stockholmska. Jag blev erbjuden en roll som skivbolagsproducenten Anders Burman i filmen ”Cornelis” och min första fråga var: Var han skåning? Nej han var urstockholmare blev svaret och då tackade jag nej. Men sen ville de ändå ha mig så det blev­ total historieförfalskning i filmen.”

Framtida filmprojekt: ”Ja det kanske blir fler Kvarteret Skatan. Vi arbetade länge med en idé om att Ulf (David Batras karaktär) skulle vara en missnöjespolitiker, tänk Sverigedemokrat. Så vem vet.”

Fakta

Bor vid Nytorget

Namn: Johan Glans

Ålder: 37 år.

Familj: Sambon Sara och barnen Minni, 4 år, och Cilla, 1 år.

Bor: Nytorget, Södermalm. Kommer ursprungligen från Eslöv i Skåne.

Aktuell: Spelar Magnus i filmen ”Kvarteret Skatan reser till Laholm” med premiär på fredag. Spelar även i musikalen ”Spamalot” på Oscarsteatern.