Gör hits av sin hjärtsmärta

Caroline Hjelt och Aino Jawo, alias Icona Pop, beskriver de senaste tre åren som ett stort äventyr. Nu släppts det första albumet.
Caroline Hjelt och Aino Jawo, alias Icona Pop, beskriver de senaste tre åren som ett stort äventyr. Nu släppts det första albumet.
Med dunderhiten ”I don’t care” har gruppen Icona Pop tagit listorna med storm. Nyligen spelade de på invigningen av Friends arena och nästa vecka kommer nya skivan.

– Vi har nån slags superkraft tillsammans, säger Caroline Hjelt, ena halvan av duon.

Deras första möte var ”elektriskt”. En hjärtkrossad Aino Jawo tvingades iväg på Caroline Hjelts hemmafest en lördagkväll i början av 2009.

På ett ögonblick gick Aino Jawo från total bedrövelse till att inte kunna sluta skratta.

– Dagen efter kom jag över till Carro med min dator och en flaska vin. Då skapades gruppen. Och vi skrev vår första låt, säger Aino Jawo.

Sedan dess är Carro och Aino – för omvärlden mer kända som Icona Pop – bästa vänner. Det intensiva och ”elektriska” i vänskapen har de överfört till de popsånger som till stor del också hämtar inspiration från ständigt nya hjärtsmärtor, och som gått hem hos såväl kritiker som svenska folket.

Hemligheten har varit hårt jobb och att de vågat tro på sig själva.

– Vi har nån slags superkraft tillsammans när vi kör vår grej. Den blir ännu starkare i situationer när vi inte känner oss säkra. Då tittar vi på varandra och ser till att bara ha kul, säger Caroline.

Singeln ”I love it” från deras andra EP har slagit igenom på bred front, och är bland annat en stor P3-hit. Den är också en i raden av Icona Pops uppbrottslåtar.

– Min senaste hjärtsmärta, alltså den senaste mannen som jag skrivit om, han vet nog inte ens om att han bidragit med denna hjärtsmärta, säger Caroline.

– Vi utsätter oss nog också ganska ofta för den typen av situationer. Eller så drar vi upp gamla grejer just för att få fram den känslan – för att kunna skriva, erkänner Aino.

Det låter nästan som att ni är något slags hjärtsmärt- knarkare?

– Hahaha, ja ibland skulle jag nog kunna kalla mig det. Det är otroligt svartvitt. Vi båda har extrema toppar och dalar, som andra människor har svårt att hänga med i. Fast vi har ju faktiskt inte riktigt tid för kärlekshistorier nu. Vi jobbar och reser jättemycket, säger Caroline.

När vi träffas är Icona Pop hemma på en blixtvisit i Sverige. De har turnerat i USA, Tyskland och Norge, och när ni läser det här är de ute på en ny USA- och Europaturné som varar fram till jul.

De har också varit sysselsatta med att färdigställa Icona Pops första album. Det släpps i dagarna och är en slags sammanfattning av tiden som gått sedan den där festen i början av 2009.

– Vi har varit på ett treårigt äventyr. Vissa låtar vill vi ha med för att folk ska få höra vad vi varit med om. Som att vi var i London ett år för att vi var så peppade på undergrounddansscenen, medan det hemma i Sverige blev tyngre poppigare grejer, säger Aino.

– Folk kommer att lära känna oss. Det kommer att vara lite spretigt, men jag gillar själv personliga album där man förstår först efter åtta lyssningar varför alla låtar är viktiga, säger Caroline.

Men deras allra första låt, den som de skrev dagen efter de träffats, är inte med på albumet.

– Den var lite Tarantinoinspirerad. ”Sheriff came to town on a big black horse”. Riktigt hård, säger Aino drömskt.

– Och riktigt bra. Men den måste mogna lite till först. Den har väntat så länge och kan vänta lite till, säger Caroline.

Fakta

FRÅN Essingen och tyresö till New york

Caroline Hjelt, 25, är uppvuxen på Lilla Essingen och i Axelsberg. På gymnasiet bodde hon med sin mamma i Vasa-stan.

Aino Jawo, 26, som har finsk mamma och gambisk pappa, är född och uppvuxen i Tyresö. På gymnasiet pluggade hon inne i Stockholm.

Just nu har de sin bas i New York, men har ingen lägenhet, utan ”bor i kappsäck”.

Fakta

Daft Punk och Prince Iconas ikoner

Arrangerar. Icona Pop har även arrangerat klubbar och dj:at en del.

Gillar tove Lo. Bland nya artister gillar de bland annat Planningtorock och Tove Lo.

Fler ikoner. Några av Icona Pops egna popikoner är Daft Punk, Chemical Brothers, Talking Heads och Prince.

Skivsläpp. Debutalbumet ”Icona Pop” släpps den 14 november.