Gör succé – i förbifarten

Johan Theorin skördar framgångar. ”Någon sa att en författare måste vara som en god bonde som ger sig ut på åkern. När jag har börjat på en berättelse ger jag mig inte förrän den är så bra den kan bli.”
Johan Theorin skördar framgångar. ”Någon sa att en författare måste vara som en god bonde som ger sig ut på åkern. När jag har börjat på en berättelse ger jag mig inte förrän den är så bra den kan bli.”
Johan Theorin debuterade med ”Skumtimmen” 43 år gammal – efter år av refuseringar. I dag har han fyllt 50, hans böcker har sålts till över 20 länder och han är flerfaldigt prisbelönt.

Succédeckarna kommer till i ett litet rum i Gamla stan.

Vägen till författarskapet var aldrig spikrak för Johan Theorin. Han blev refuserad, arbetade om och refuserades igen. Samtidigt som han skrev på två romaner jobbade han som journalist på olika tidningar i Sverige och publicerade noveller.

Även om förlagen inte tyckte att hans böcker dög riktigt, uppmuntrade de honom att fortsätta skriva. Så Johan gnetade på. Och 2007 fick han sitt stora genombrott med ”Skumtimmen”.

– Hade jag varit 23 när jag debuterade hade jag nog ballat ur och tänkt jag är ”the shit”. Nu tar jag framgången i förbifarten. Jag kom hem från Frankrike i går. När jag satt på flygbussarna samtidigt som jag försökte ge en intervju tänkte jag ”nu är det mycket”.

Nyligen kom ”Rörgast”, den fjärde och avslutande boken i roman­sviten.

– Jag började skriva en deckare om ett spökskepp som driver in i en vik. Jag funderar över mina vänner i huvudet och då växer det fram historier. Det är en sorts galenskap, säger Johan och ler under hattbrättet.

Johan gillar huvudbonader och bär den här dagen en sommarhatt. Till varje författarporträtt i kvartetten vill han ha en ny hatt som passar årstiden i boken.

Återigen utspelar sig handlingen på Öland, där Johan Theorin bott varje sommar då han hälsat på sin mormor och morfar. Platser är viktiga för Johan, som kan känna en själ i ett landskap. Böckerna skriver författaren för hand i ett ­litet arbetsrum i Gamla stan, omgivet av öländska hembygdsböcker.

Som författare är han mycket ensamvarg. Även om han har familj och vänner har han inget emot att vara själv. När han kopplar av från skrivandet springer han – helst ensam. Löpningen är som en meditation för honom.

– Förr drack författare, numera motionerar vi. Det har samma ­effekt, men är mer hälsosamt än att springa på krogen.

Johan har ägnat sig åt löpning i 30 år. Det började med att pappa tog med honom ut i skogen och sedan tävlade de om vem som hann först hem. I dag går joggingturen ofta åtta kilometer runt Riddarfjärden eller de tolv kilometerna utmed Södermalms kajer.

Förra gången han bodde i Stockholm bosatte han sig i Kallhäll, som har fina motionsspår vid vattnet. Den här gången beslöt han sig för att prova att bo mitt i Stockholm, i Gamla stan.

– Det är en viss trängsel, men en vänlig trängsel. Aningen är det jättemycket människor eller folktomt. Gamla stan är som ett nöjesfält med alla turister som passerar.

Hur trivs du?

– Fysiskt sett bor jag i Stockholm, samtidigt har jag varit mycket på Öland i huvudet. När jag kommer ut blinkar jag, visst ja, jag är i Stockholm. Men det är enda sättet jag kan jobba på. Skulle jag sitta och skriva på Öland skulle jag drunkna i detaljer.

Närmast ska Johan skriva en noir-novell om Stockholm för ett amerikanskt förlag .

– Jag kommer fortsätta att skriva och springa, det har jag gjort hela livet.

Fakta

Gillar filmen som baseras på boken

Namn: Johan Theorin.

Ålder: 50 år.

Bor: Nära Skeppsbron i Gamla stan.

Familj: Flickvän. Dotter, 21.

Yrke: Författare. Före detta journalist.

Aktuell: Med spänningsromanen ”Rörgast”. ”Skumtimmen”, baserad på hans bok, har gått på bio under hösten. ”Jag gillar filmen. Det är en snabbare berättelse, men de har fått in det ­viktiga, som Öland och rela­tionerna mellan huvudpersonerna.”

Fakta

Nyfunna favoritplatser i Stockholm

Ivar Lo Johanssons park, Södermalm. ”Ha picknick i den undanskymda parken med utsikt mot Riddarfjärden vid Bastugatan.”

Pastis, Köpmantorget, Gamla stan. ”Mysig fransk restaurang. Som ett kort besök i Frankrike, fast kyparna är trevligare.”

The English Bookshop, Lilla Nygatan 11, Gamla stan. ”Säljer alla möjliga böcker på engelska, till och med mina.”