Grattis! Solnas skyddshelgon S:t Martin fyller 1700 år

Sankt Martin.
Sankt Martin.
Sankt Martin till häst står i Solna kyrka.
Sankt Martin till häst står i Solna kyrka.
Han är mannen som ligger bakom gåsagillet – och påminner om den nya påven.
I år fyller han 1700 år.
Historien om Solnas skyddshelgon Sankt Martin hör till en utöver de vanliga.

Han fyller hisnande 1700 år, den gode Sankt Martin. Men något storslaget firande av den gamle soldaten som blev munk och sedan biskop för att sluta som helgon är inte planerat.

Däremot bör vi minnas hans kärlek till sina medmänniskor.

– Han förändrade ju sitt liv vilket vi lär om i legenden. Han var soldat och mötte en tiggare som låg i ett dike. När han såg honom så skar han itu sin mantel med sitt svärd och gav den ena halvan till tiggaren. När han gjorde det så förvandlades han på något sätt som människa. Han blev senare biskop och klädde sig som sådan enkelt och asketiskt. Han var lite som den nya påven, säger Anders Isacsson, präst i Solna församling.

Vad tror du han skulle tänka om han såg oss idag?

– Jag tror han skulle tycka att det var ganska konstigt, och bli förvånad över att vi fortfarande minns honom. Men vi gör ju det i Solna. Dels har vi den fantastiska träskulpturen i Solna kyrka, när Martin rider till häst, som har bevarats. Det är helt fantastiskt för den har funnits här sen 1400-talet.

Hur Sankt Martin blev Solnas skyddshelgon är idag okänt, men faktum är att Solna kyrka förut kallades just Sankt Martini och Sankt Jacobi kapell.

Även i vårt nutida Solna lever han kvar.

– Vi har Sankt Martins stall och Sankt Martins väg här i kyrkbyn, och sen finns ju Sankt Martins gymnasium, säger Anders Isacsson.

På 1930-talet var Sankt Martins-kulten stark i Solna, vilket vi kan tacka prostinnan Edit Ekman för.

– Hon var gift med Karl Ekman, kyrkoherde i Solna, och i hennes minnesskrift skriver hon att hon fick en vision om Sankt Martin och hur man skulle lyfta hans minne i Solna församling. Då startade hon stora festligheter, St Martinsfester där Solnaborna red på levande hästar med facklor till hans ära.

Prostinnan öppnade också St Martins stall för ungdomar och prinsessan Sibylla på Haga slott var beskyddarinna. Kyrkoherdefrun och Sibylla stickade kläder och delade ut till de fattiga i Hagalund, berättar Anders Isacsson.

St Martinsföreningen finns kvar än idag och samlas varje måndag i stallet. Varje år har de julmarknad lördagen före första advent.