Gregs liv blev en tv-serie

Greg Poehler hoppas att i framtiden få spela in en tredje säsong av Welcome to Sweden. Den andra säsongen började sändas i onsdags.
Greg Poehler hoppas att i framtiden få spela in en tredje säsong av Welcome to Sweden. Den andra säsongen började sändas i onsdags.
Josephine Bornebusch och Greg ­Poehler i Welcome to Sweden.  Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Josephine Bornebusch och Greg ­Poehler i Welcome to Sweden. Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Greg Poehler valde ­kärleken framför advokat­karriären och flyttade från New York till Stockholm.

I vår fortsätter han att skoja om kulturkrockar i den nya säsongen av tv-serien ”Welcome to Sweden”.

Det är eftermiddag på hotell Diplomat och utanför fönstret skymtar Nybrovikens vågor. Greg Poehler har precis spelat in de sista scenerna av den nya säsongen av ”Welcome to Sweden” på detta hotell. Han slår sig ned i en soffa och berättar att han känner sig lätt deprimerad.

– Det känns deppigt för att det här kanske var sista inspelningen med det här gänget, säger han.

I denna komediserie spelar Greg Poehler amerikanen Bruce som flyttat till Stockholm för kärlekens skull. Hans flickvän Emma spelas av Josephine Bornebusch och förra säsongens handling byggde på dråpliga situationer som uppstår när två kulturer möts.

Seriens skapare Greg Poehler har hämtat en hel del från sitt eget liv. För nio år sedan bröt upp från livet som advokat i New York och flyttade till Sverige. I likhet med Bruce kämpar han för att anpassa sig till det svenska samhället.

Även årets säsong skojar om kulturkrocken mellan amerikaner och svenskar. En skillnad är att Bruce nu är helt inställd på att bo i Sverige. Tittarna kommer också att få se mer av Josephine Bornebuschs karaktär.

– Vi berättar mer om saker som hon råkar ut för. Hon är en fantastisk skådespelare och har verkligen levererat i den här rollen, ­säger Greg Poehler.

Andra säsongen är inte lika självbiografisk som den första. Det första avsnittet handlar om hur Bruce försöker fria till Emma. Han är en traditionell man och begriper sig inte riktigt på den svenska samlevnadsformen sambo.

Greg Poehler själv bor med sin fru och tre barn i Stocksund i Danderyd. Han gillar att Stocksund är lite vilt och samtidigt ligger nära stan.

– Jag brukar se rådjur på vår tomt varje dag.

Serien har en stjärnspäckad rollbesättning. Emmas föräldrar spelas av Claes Månsson och Lena Olin. Patrick Duffy, känd som Bobby i ”Dallas”, gör rollen som pappa till Bruce. Gregs syster Amy Poehler är en av flera som gästspelar i serien. Hon känns igen från Saturday Night Live.

Årets säsong kommer liksom den förra att sändas i USA av NBC. Det är ovanligt att amerikanska bolag köper serier från Sverige. Särskilt när de måste sändas med undertexter. Några små förändringar har gjorts för att anpassa serien till USA.

– I USA får det inte vara så mycket naket och färre svordomar. Vi var även tvungna att ta bort en scen där man såg en liten hundpenis.

Fjolårets säsong såg av en miljon­publik varje vecka i Sverige trots att kritiker ansåg att den innehöll för många klichéer. Greg Poehler tar kritiken med ro och anser att det viktigaste är vad publiken tycker.

Han blev dock arg när kritikern Kjell Häglund skrev en rejäl sågning av förra säsongen på sajten Tvdags.se. Greg Poehler och en kompis skrev anonyma inlägg på sajten med personangrepp på kritikern. Något som senare uppdagades och Greg Poehler bad om ursäkt.

– Jag tänker inte på det där. Jag önskar att det aldrig hade hänt, säger Greg Poehler.

Fakta

Advokaten blev skådespelare

Namn. Greg Poehler.

Ålder: 40 år.

Bor: i hus i Danderyd.

Familj: Fru och tre barn i åldrarna 10, 7 och 2 år.

Aktuell: Spelar huvudrollen i TV4:s komediserie ”Welcome to Sweden” som hade premiär i onsdags (1 april).

Yrkesbakgrund: Arbetade i flera år som advokat i USA. Sedan flytten till Sverige arbetade han i flera år på ett amerikanskt bolag här. Bröt upp från den karriären och blev ståuppkomiker, manusförfattare och skådespelare.

Fakta

Så tycker Greg Poehler om ...

… klädsel: ”Här i Sverige bär jag tajtare kläder. Det är svårt att hitta baggy amerikanska jeans här. Det saknar jag.”

… framtiden: ”Jag har skrivit ett filmmanus och har utvecklat en ny tv-serie men jag vet inte om de kommer att bli av.”

… flytten till Stocksund: ”Min fru växte upp där. I USA anses det lite patetiskt och bakåtsträvande att flytta tillbaka till stället där man växte upp. Här har jag märkt att det är vanligt.”