Grödinges bästa foton utvalda i tävlingen

Glada konfirmander utanför församlingshemmet i Grödinge. Foto: Isabella Magnerholt
Glada konfirmander utanför församlingshemmet i Grödinge. Foto: Isabella Magnerholt
Publiken hade 38 foton att välja bland i tre olika kategorier och röstade fram tre vinnare.
Grödinge hembygdsförenings fotoutställning fick många att reflektera.
– En del kom tillbaka till Vasastugan för att titta.Jag tror folk tyckte det var roligt och mindes saker, säger Barbro Gramén på Grödinge hembygdsförening.

Vinnarbilden i kategorin ”Grödinge förr” var ett av fotona som satte igång tankar. Fotot av Jonas Hasselrot från 1960 visar bonden Rickard Larsson och hästen Grålle som sår på åkern i Bröthagen.

– Jag hörde hur folk berättade om hur de som barn sprang efter såningsmaskiner och såg till att det inte blev stopp i hålen där säden skulle rinna ut, säger Barbro Gramén från Grödinge hembygdsförening.

Bröthagen i Grödinge år 1960. Bonden Rickard Larsson sår tillsammans med hästen Grålle.

Foto: Jonas Hasselrot

I kategorin ”Grödinges landskap, natur och bebyggelse” valde flest att lägga sin röst på fotot ”Kyrktallen vid Grödinge kyrka” av Nils Hagberg. I trädet ryms både historia och nutid. Provborrning har enligt Gramén visat att trädet är lika gammalt som Vasaskeppet.

Foto: Nils Hagberg

Förr i tiden band besökare i kyrka sina hästar vid trädet.

– Trädet betyder något för folk. Men trädet har dött och stympades för några år sedan. Det är inte så mycket kvar av det nu, säger Barbro Gramén.

I kategorin ”Speciella händelser i Grödinge” vann en bild från i somras. Bilden på ett gäng glada konfirmander är tagen av Isabella Magnerholt.

– En livfull bild. Alla foton känns som värdiga vinnare och fotona visade verkligen olika aspekter av Grödinge. Tävlingen var kul. Vi har sagt att det inte är omöjligt att vi kommer igen med en ny tävling.