Gröndalskonstnär får Modernas skulpturpris

Konstnären Johanna Gustafsson Fürst får Modernas skulpturpris på 300 000 kronor.
Konstnären Johanna Gustafsson Fürst får Modernas skulpturpris på 300 000 kronor.
Konstnären och Gröndalsbon Johanna Gustafsson Fürst får Moderna museets vänners skulpturpris på 300 000 kronor.
– Det känns väldigt roligt – och skönt. Nu kan jag vara fler dagar i ateljén, säger hon.

Moderna museets vänners skulpturpris är ett av Sveriges största konstnärspriser och har delats ut vartannat år sedan 1950. I år går det till konstnären Johanna Gustafsson Fürst, som bor i Gröndal och har sin studio i Örnsberg.

– Det känns väldigt roligt – och skönt. Som konstnär jobbar man hårt, och har en ekonomisk oro. Pengar ger tid att få jobba mer. Så jag är lättad – nu kan jag vara fler dagar i ateljén, säger Johanna Gustafsson Fürst, som övrig tid arbetar som lärare på Konstfack.

Enligt juryn är hon en konstnär som ifrågasätter material och användning av saker, och som aldrig ryggar tillbaka från att göra något invecklat. Hennes verk ställer många kritiska frågor om samhället.

Johanna Gustafsson Fürst säger att hon är djupt intresserad av relationen mellan människor, och den enskilde i förhållande till det omgivande samhället.

– Jag funderar på hur det samspelet synliggörs genom olika saker. Det kan vara att det är samma gröna färg på parkbänkarna, att man tänkt ut att det är en praktisk och bra färg. Eller att det finns gatlyktor, och hur stämningen förändras när de är släckta.

För några år sedan klädde hon en lyktstolpe med vit laminat vid Zinkensdamm.

– Att det är ljust gör att det känns tryggt att gå hem för många, det är en handling av omtanke. Jag ville synliggöra gatlyktan som vi ofta tar för givet. Genom att bygga den som en pelare, ett fundament, blev den en symbol för stabilitet.

Dessutom: tillägger hon, kunde den användas som affischtavla för kulturevenemang

– Det finns så lite plats för kulturen att annonsera på i det offentliga rummet. Jag gjorde inklädda gatlyktor även i Malmö och där blev de helt täckta av posters, säger hon.

Som vinnare av skulpturpriset kommer hon även att presenteras genom en utställning på Moderna muséet och en specialproducerad katalog.