Gry blev kär i sitt program

Gry Forssell har lett Sommarkrysset i många år. Men trots flera säsonger tröttnar hon aldrig.

– När jag går in på stora scenen genom de trånga, skeva gångarna där känns det nästan lite historiskt, säger hon.

Folkliga artister, vacker utomhusmiljö och idel glada miner. Sommarkrysset drar igång sin åttonde säsong på lördag – och kanske finns ingen som är lika förväntansfull inför starten som en av programmets största veteraner, Gry Forssell.

– Redan vid första avsnittet av Sommarkrysset kände jag att det var det här jag ville göra, det var kärlek vid första ögonkastet. Det är ett sådant trevligt program där man inte vill någon ont, det är ingen som ska sättas dit. Det är härligt, berättar Gry Forssell, som ska leda programmet i år igen.

Trots att programmet sänts i sju år tycker hon själv inte att man ska ändra konceptet allt för mycket.

– Vi får frågor hela tiden om hur vi kan förnya programmet, men jag tycker att det ska vara samma program. Sedan vill man ju så klart alltid förbättra det, men det är nästan skönare att hålla det ganska straight och enkelt, tycker jag.

Det är många som tycker att frågorna i Sommarkrysset är alldeles för lätta. Ska det verkligen vara så lätt att lösa krysset?

– Vi diskuterar det varje år. Själv vill jag ha mycket klurigare och svårare frågor, men tyvärr är det inte jag som bestämmer. Men det ska vara enkelt för att man ska kunna sitta tillsammans med hela familjen och lösa krysset. Det ligger ju ingen prestige i det här, det är inget snilleprogram.

– Man ska kunna sitta och vara lite sommarslö i hjärnan och ändå kunna hänga med på ett hörn.

Gry Forssell har med sina piffiga klänningar och stora leende blivit något av ett signum för programmet. Många av plaggen i programmet skulle hon gärna bära privat, men kanske inte alla.

– En gång tryckte vi upp kryssplanen på en klänning – och det kanske jag inte skulle kunna ha på mig när jag fikar hos grannen, säger Gry Forssell.

Trots att det gått så många år sedan starten känns det alltid lika spännande att äntra stora scenen, berättar hon.

– Jag har ju varit med alla säsonger, förutom när jag var mammaledig. Och trots att jag varit på Gröna Lund väldigt mycket så känns det så kul att vara där. När jag går in på stora scenen genom de trånga, skeva gångarna där känns det nästan lite historiskt. Det är jättekul att få vara en del av det.

Ett jobb där man syns offentligt kan vara ganska påfrestande. Vad gör du för att koppla av?

– Jag rider en gång i veckan. Jag pratar så mycket i mitt jobb, så det är så skönt att bara vara tyst i stallet med hästen säger Gry och fortsätter:

– Jag älskar att vara hemma och inte göra någonting. Jag förstår mig inte på människor som säger att de är dåliga på att vara lediga, jag är jättebra på att vara ledig.

I sommar är det en alltså en hel del jobb som gäller för Grys del. Förutom Sommarkrysset leder hon också radioprogrammet Äntligen Morgon på Mix Megapol.

Hon ska dessutom spela in Gladiatorerna i sommar, även där som programledare. Men när hon inte jobbar finns det en tillflyktsort långt från storstadens hets som hon och familjen gärna besöker.

– Vi har sommarställe i Luleås skärgård och där tänker vi vara jättemycket och ta det lugnt. Kanske blir det några dagar på Ibiza också, bara jag och Alex.

’’ Jag förstår mig inte på människor som säger att de är dåliga på att vara lediga.” gry forsell

Fakta

Tvåbarnsmamma som gillar Gamla Enskede Matbod

Ålder: 39 år.

Bor: Enskede.

Gör: Teve- och radioprofil.

Familj: Maken Alex Kossek och barnen Vincent, 9 och Nikki, 3.

Smultronställen i Enskede: ”Gamla Enskede Matbod. Det är så himla mysigt där. Enskede värdshus är också jättefint. ”

Gör i sommar: Programledare för Sommarkrysset, premiär på lördag klockan 20 i TV4. Ska också spela in Gladiatorerna, även där som programledare.

Pratar också i Äntligen Morgon i Mix Megapol.

Kuriosa: Är hedersmedlem i Luleå Hockey.