Hågelbys nya invånare får hjärtan och händer att klappa

En killing har blivit klappad och ger sig ut på nya äventyr. Vårstabon Tuva, Skarpnäckbon Marcus och Salembon Isabella ser ut att trivas i sällskapet.
En killing har blivit klappad och ger sig ut på nya äventyr. Vårstabon Tuva, Skarpnäckbon Marcus och Salembon Isabella ser ut att trivas i sällskapet.
Energifyllt. I vår har gården fått tillökning av nya lamm och killingar.
Energifyllt. I vår har gården fått tillökning av nya lamm och killingar.
4H-gård
Det gamla torpet i Rönninge kan bli 4H-gård.
På 4H-gården i Hågelby finns både minigrisar och nyfödda lamm. I Rönninge kan en liknande gård finnas om ett par år.

I Hågelby står barn, ungdomar och familjer på kö för att få sköta om djuren.

Under påsklovet kom 40 barn och ungdomar till Hågelby för att delta i ett fullbokat dagläger på 4H-gården. En del av dem var ledare. 10-åriga Isabella Sederlin från Salem berättar att hon varit ”minihjälpledare” i två år. Hon hjälper barn som är 4-7 år gamla.

– Jag hjälper till att ta hand om barnen och berättar vad de ska göra, till exempel borsta hästarna, förklarar Isabella.

Bakom föreningen och konceptet 4H finns tanken att deltagarna ska utvecklas och må bra på flera plan (se faktarutan). Några av de som kommer till gården i Hågelby har diagnoser av olika slag, andra är ensamkommande barn och ungdomar. Här får deltagarna vistas bland gårdens hästar, får, getter, höns, minigrisar och andra husdjur.

– Vi är med i ett pilotprojekt för ensamkommande som heter ” Ny livskraft genom hästar”. Det går att se att även andra djur ger en avslappnande känsla för deltagarna. Effekterna syns också tydligt när vi jobbar med barn ifrån särskolan, säger gårdsföreståndaren Anna Andersson.

Med som ungdomsledare under påsklovet var också Tumbaborna Johanna Staberg och Hanna Nilsson samt Vårstabon Tuva Gillerberg.

– Vissa barn kan vara blyga. Men när de kommer tillsammans med djuren öppnar de sig, säger Hanna Nilsson.

Johanna Staberg ser även aktiviteterna på gården som socialt och empatiskt utvecklande. Det handlar inte bara om att sköta om djuren utan även om sysslor som bakning och ljusstöpning.

– Det blir en gemenskap mellan deltagarna när vi utför olika uppgifter, säger Johanna.

Den 23 april kommer gårdens deltagare att sälja hantverk de gjort i samband med 4H-dagarna som arrangeras några gånger per år.

Vid torpet Ersboda i kommundelen Rönninge har Salems kommun länge haft en idé om att starta en 4H-gård. I budgeten för 2017 finns 5 miljoner kronor vikta för renoveringar av torpet med uthus, och arbeten med hagar och väg. Men kommunen jobbar på att få ett miljonbidrag från föreningen Leader Sörmlandskusten.

– Vi hoppas få i väg ansökan i april/maj. Vi ska göra en ny kostnadsberäkning för gården eftersom den gamla är från 2012 och hoppas att kostnaderna inte drar i väg, säger Salems kultur- och fritidschef Rolf Johansson.

Är bygget av gården i Ersboda beroende av bidraget?

– Ja, hittills har det varit så. Men Leader har accepterat våra skisser tidigare och vi hoppas på positivt svar i höst, säger Rolf Johansson.

Bygget kommer tidigast i gång nästa höst. Förhoppningen är att både Friluftsfrämjandet och hembygdsföreningen ska delta i utvecklingen av det flera hundra år gamla torpet. Vid Ersboda har Friluftsfrämjandet aktiviteter sedan tidigare och förra året arrangerade hembygdsföreningen ett historiskt spel här om livet vid torpet förr.

– Tanken är en mindre gård och att vi inte har alla djur året runt. På vintern blir det i stället mer inriktning på till exempel hantverk, säger Anna Andersson från Hågelby 4H som är med i projektgruppen för Ersboda.

Fakta

Vad betyder de fyra H:na?

Huvud – Kunskap, förståelse för omvärlden och demokrati.

Hjärta – Medkänsla för människor, djur och natur.

Hand – ”Lära genom att göra” och våga prova

Hälsa – ett sunt och naturligt levnadssätt. Deltagarna håller i gång kroppen och tänker på miljön.

Källa: Föreningen 4H