Halva Hristos försvann

”Nu ska jag börja leva”, säger Hristos Adoniadis, som efter många års tröstätande vägde 156 kilo. På drygt fyra månader gick han ner till 77.
”Nu ska jag börja leva”, säger Hristos Adoniadis, som efter många års tröstätande vägde 156 kilo. På drygt fyra månader gick han ner till 77.
Sarah Forsberg från Abrahamsberg kom tvåa i årets Biggest loser, här med coachen Mårten Nylén och Hristos Adoniadis.
Sarah Forsberg från Abrahamsberg kom tvåa i årets Biggest loser, här med coachen Mårten Nylén och Hristos Adoniadis.
Efter rekordviktnedgången på 79 kilo under fyra och en halv månader är Hristos Adoniadis är en ny människa. Inte ens hans grannar känner igen honom.

– Jag får visa mina tatueringar för att bevisa att det är jag, säger årets Biggest loser-segrare.

Hristos Adoniadis vann förra veckan tv-programmet Biggest Loser Sverige 2014, som sänds på Sjuan. Han gick ner 79 kilo på drygt fyra månader – 50,6 procent av sin vikt. Det är den största siffran i den svenska tävlingens historia.

Och det är inte bara grannarna hemma i Husby som inte känner igen honom. Varje morgon när han stiger upp undrar han vem det är som syns där i spegeln.

– Jag stannar upp och det tar en liten stund innan jag förstår att det är jag. Huvudet har inte hunnit lika långt som kroppen i mitt nya jag.

Att han blev överviktig grundar sig en stor sorg, och att äta blev ett sätt att trösta sig för Hristos. När han var elva år hände något i hans liv som inte ska behöva hända.

Det var en helt vanlig dag i uppväxtens Rinkeby och Hristos skulle gå med sin lillebror, som var fem år, över vägen till en kompis. Hristos höll sin lillebror i handen, men det var bara Hristos som kom över.

– Min lillebror blev överkörd av en bil mitt framför ögonen på mig. En fruktansvärd händelse som inte går att beskriva. Jag fick inte tillräckligt med tröst så ätandet fick kompensera det, berättar han.

Som 30-åring var han uppe i en vikt på 156,2 kilo. Att vara med i Biggest loser var inte hans egen idé.

Hans mamma anmälde honom i smyg och när han fick ett samtal om att han var utvald till en första uttagning trodde han att det var ett skämt.

– Jag trodde det var mina polare som spelade mig ett spratt. Men när jag kom till inspelningen och upptäckte att det var professionellt så fattade jag att det var på riktigt. Då förstod jag att det var min mamma som anmält mig, ­säger han.

Att han klarade den tuffa tiden under tävlingen, som bestod av stenhård träning och ändrade kostvanor under de drygt fyra månaderna som den pågick, tackar han sin mamma för. Och coachen Mårten Nylén, som har kommit att betyda mycket för Hristos.

– Ingen har sagt att det ska vara lätt. Det är rätt brutalt det vi gått igenom, men jag är så tacksam att jag fått vara med om den här resan.

När vinnaren av årets tävling ska presenteras görs det på Balance träningscenter vid Stureplan. Det är svårt att förstå att personen som står och peppar dem som kommit för att provträna är densamme som på bilden i naturlig storlek som är uppsatt på väggen, som visar Hristos när han vägde 156,2 kilo.

Mårten Nylén säger att Hristos Adoniadis har gjort en exceptionell bedrift.

– Att gå ner så mycket under den tiden är en stark siffra. Det är en av de största bedrifterna hittills bland Biggest loser-tävlingarna i hela världen. Hristos är en människa som alltid har levt mycket för andra, men nu är det tid att han börjar tänka på och ta hand om sig själv också.

Hristos Adoniadis håller med.

– Nu ska jag börja leva. Just nu jobbar jag inte, utan vill bli klar med mig själv. Sedan vill jag inspirera andra att göra samma resa som jag.

Fakta

Drömmer om ”en massa kids”

Namn: Hristos Adoniadis.

Ålder: 30 år.

Bor: I Husby, är uppväxt i Rinkeby.

Aktuell: Vinnare av Biggest loser Sverige 2014.

Tränar i dag: ”Jag tränar fort­farande med Mårten varje dag. Vi ses klockan 4.30 på gymmet. Nu är träning mitt liv.”

Planerar att göra med vinstsumman på 250 000 kronor: ”Jag ska resa utomlands.”

Drömmer om nu: ”Att hitta ­någon att leva med. En massa kids. Det vore nice.”

Fakta

Losertrions tips för att bli lättare

Den stora grejen att se över är kosten. Lär dig räkna dina kalorier och ditt intag av mat varje dag. Då går man ner i vikt oavsett träning eller inte.

Träning. Man mår bra av att träna.

Inse att man kan göra allt man vill. Ingenting är omöjligt!

Lär dig acceptera dig själv för den du är, du är fantastisk!

Planera utifrån dig själv och din livssituation.

Jämför dig inte med andra.

Det handlar lika mycket om att jobba med insidan, som med utsidan.

Våga vara lycklig.