Han gör filosofi på gamla plåtar

En berättelse i grafik visas under april på Vallentuna bibliotek.

– Jag försöker göra något jag tycker är vackert, säger konstnären Thomas Carlund.

Kommer du i håg Monty Pythonfilmen ”Life of Brian”?

I en scen talar huvudpersonen Brian till folket i ett försök att få dem att tänka själva och göra egna val. ”You are all individuals”, säger Brian. ”We are all individuals”, skanderar folkmassan förutom en ensam röst som invänder: ”I’m not”. Effekten blev den motsatta, massan av individualister är egentligen en del av flocken där alla springer åt samma håll.

Med de tankarna leker också konstnären Thomas Carlund i utställningen ”kolle-indi” som visas på Vallentuna bibliotek under april månad.

– Det kollektiva idealet är att vi ska vara individualister, säger han.

Ofta är vi helt enkelt ganska lika varandra i vår strävan att förverkliga oss själva och sticka ut, menar Thomas Carlund. I verket ”Gör inte till dig – gör inte om mig” ifrågasätter han själva ordet mig.

– Vi har föreställningar kring ”mig” och att förändra sig själv. Men vad betyder ordet mig?

Det är nio verk, alla grafiker som tillsammans utgör berättelsen ”kolle-indi”, som ställs ut. Grafikerna har han gjort på gamla offsetplåtar med gamla kommersiella budskap på baksidorna. Framsidorna har han fyllt med egna målningar och grafik framställd med ny digital teknik. Plåtarna är monterade på transparent akryl, vilket gör att de ger intrycket att sväva fritt mot väggen när de hängs.

– Vi behöver lätthet, konstaterar han.

Återanvänt material är något han använt sig mycket av under sina dryga 30 år som konstnär. Delvis för att konstnärligt arbete är ”en ständig ekonomisk förlustaffär”. Men det handlar också om att se ett känt föremål förvandlas och ses i nytt ljus.

Thomas Carlund har en filosofisk syn på konsten. Hans bilder beskriver komplexa samband, berättelser och verkligheter som inte alltid bäst låter sig beskrivas i ord.

– Man frågar vad en bild föreställer och vill ha det beskrivet i ord, även abstrakta konstverk. Den frågan ställs aldrig till exempel i musiken.