Han gör house av skogen

Musikproducenten Daniel Wennermark Rosell, med artistnamnet Vildrosen, tycker om att vara i skogen vid Ensta krog där han ofta spelar in naturljud.
Musikproducenten Daniel Wennermark Rosell, med artistnamnet Vildrosen, tycker om att vara i skogen vid Ensta krog där han ofta spelar in naturljud.
Från Täbys skogar till glassiga Hollywood. För Vildrosen, alias Daniel Wennermark Rosell, händer mycket just nu. Han producerar musik och förbereder sig för att åka till USA och tävla, igen.

Mitt ute i skogen vid Ensta krog går en man omkring med en mikrofon i handen. Han har stort lockigt hår och solglasögon. Han riktar mikrofonen ömsom mot träden, ömsom mot marken.

– Det är fantastiskt att använda naturens egna ljud i musiken, säger 32-årige Täbybon Daniel Wennermark Rosell.

Han spelar in fågelkvitter, vattenporl eller gräsprassel. Men det kan också vara hästgnägg, metallbitar som slår mot varandra eller ljudet som uppstår när han klappar sig själv på magen i duschen.

– Sedan jobbar jag med ljudet i datorn så att det passar in i musiken.

Hans intresse för ljud utvecklades när han utbildade sig till radiojournalist i början av 2000-talet och sedan jobbade på Sveriges radio.

– Det var under den tiden, 2002, som jag skrev mina första låtar. Arbetet med ljuden inspirerade mig.

Han kallar sin musikstil för Natural supernatural sounds men han beskriver den också som elektronisk housemusik. Han producerar shower med dansare och vill locka dem som besöker hans spelningar att dansa och ha kul.

– Fast alla mina låtar passar inte till det, en del är mera som konstverk.

Han har gjort tre skivor och det var efter den andra som han blev tillfrågad om han ville delta och respresentera Sverige i World Championship of performing Arts, WCOP som är en av världens största artist- och nöjestävlingar.

Det gick bra. Han tog ett silver i tävlingsdelen original works och ett brons i instrumental.

Tävlingen startades av en man som tidigare var marknadsdirektör för Miss Universum. Den äger rum i Hollywood i juli varje år och har 1 200 deltagare från hela världen. 30 av platserna går i år till Sverige och en av dem är alltså Daniels.

– Det var fantastiskt att bli upptäckt där. Jag fick visa min show och träffa många människor i musikbranschen. Det finns hur mycket som helst att göra, många jag kan och vill samarbeta med. Men tyvärr ger det så lite pengar att jag inte hinner lägga ner all tid som behövs.

I år är det alltså dags igen och nu försöker han få in pengar för att kunna åka. Dansare, hotell, festkläder och inträde på olika klubbar kostar.

– Jag har haft många olika jobb och levt på en ganska hög materiell nivå tidigare men det där är inte viktigt för mig längre. Jag är en ganska jordnära människa som vill göra min grej för att det är kul.

Daniel har gått en rätt brokig väg. Han var ett stökigt barn. Hade det jobbigt både hemma och i skolan men hamnade till slut hos en familj på en bondgård nära Nyköping. Det blev en vändning.

– Efter skolan har jag bland annat bott i Nya Zeeland där jag utbildade mig till äventyrsguide och var mycket ute i naturen. Där hittade jag ett lugn.

Han pratar mycket om att hitta sin egen väg.

– Hitta din egen melodi och spela skiten ur den, brukar jag råda andra.

Fakta

Vill producera Madonna och Robyn

Namn: Daniel Wennermark Rosell. Artistnamn Vildrosen.

Ålder: 32 år.

Bor: På Marknadsvägen.

Familj: Bror och mor. Singel.

Aktuell: Tävlar i World Championship of performing arts.

Skivor: Natural supernatural sounds is my melody, Natural supernatural sounds och The world dances to life.

Bakgrund: Jobbat med ungdomar, utbildad äventyrsguide och livscoach i Nya Zeeland, sålt champagne, radiojournalist, skrivit tio livscoachböcker.

Dröm: Att få producera låtar med Madonna och Robyn.