Han lär dig fågelskåda i Huddinge

Gröngöling.
Gröngöling.
Törnskata.
Törnskata.
Koltrast.
Koltrast.
Richard Vestin.
Richard Vestin.
Är du nyfiken på vad som flyger i skyn? Eller vad som hoar i höstnatten? På tisdag kväll visar naturvårdaren Richard Vestin upp sina bilder och tipsar om vart i Huddinge du skådar de mest spännande fåglarna.

Richard Vestin har varit naturguide i kommunens tjänst i över 15 år. Genom åren har han hållit föredrag om allt från Huddinges fjärilar till naturhistoria och hur Huddingeborna får sina trädgårdar fulla med blommor och bin. På tisdag kväll har lotten fallit på kommunens fågelliv.

– Det blir en bildvisning med bilder jag fotograferat tillsammans med kartor och guider till fågeltorn och marker där man kan få syn på spännande fåglar, säger Richard Vestin.

Den mest berömda platsen för traktens ornitologer är Ågestasjön där det finns gott om fågellokaler och fågeltorn att kunna skåda både häckande och sträckande fåglar från. Men Richard Vestins mål är att guida nyfikna naturälskare till nya ställen.

– Jag tycker att Balingsta-Bottnen är väldigt fint att vara vid. Det är inte lika känt men det är minst lika spännande att vara vid. Jag vill hjälpa människor över tröskeln att ta sig till andra platser.

Richard Vestin brinner för både natur och foto och under tisdagskvällen kommer han att visa upp en rad arter han plåtat genom åren. Han vågar inte riktigt säga vilken art som varit sällsyntast i kommunen.

– Det är väldigt subjektivt såklart, men vi har haft dammsnäppa, kungsfiskare och sommargylling som är ovanliga i vår kommun.

Han minns däremot när den rödvingade vadarsvalan kom på besök till Ågestasjön.

– Det var för 6-7 år sedan som det en dag kom 500 personer inom loppet av en timme. Det var otroligt häftigt att dels se fågeln men också att alla människor som tog sig dit när larmet gick.

Richard Vestin tycker att Huddingeborna är väldigt engagerade när det kommer till kommunens natur.

– Det gjorde en enkät för några år sedan för att kartlägga medborgarnas engagemang och resultatet var bländade. Det var knappt så att man trodde det var sant. Är det någonting som invånarna är intresserade av är det kommunens vattendrag, sjöar, skogar och grönområden.

Han tycker att det är viktigt att kommunen håller på sina naturreservat inför framtiden och att man inte bygger bort viktiga våtmarker och skogar.

– Instiftar man inte naturreservat så är de områdena borta inom 20-30 år. Människor är väldigt bra på att vara efterkloka men det går inte att ångra sig i efterhand.

Föredraget kommer att hållas på Skogås bibliotek på tisdag klockan 19.00. Det är gratis, men biljetter behöver du ordna innan.