Han såg Tensta födas

Bo Werner tar en lång promenad varje dag. Han hälsar alltid vänligt på alla han möter.
Bo Werner tar en lång promenad varje dag. Han hälsar alltid vänligt på alla han möter.
Bo Werner har alltid varit engagerad i det som händer i Spånga-Tensta, både politiskt och kulturellt.

Men han tar inte bara del av kulturlivet, han är även en flitig dramaturg. I april spelar teatergruppen Solitären hans pjäs ”Kärlekens irrgångar” i Spånga församlingshus.

Tenstabon Bo Werner är jurist i botten och har en känsla för hur man tolkar lagen. Men han har också en stark kreativ ådra som har resulterat i olika litterära gestaltningar genom åren.

– Jag har skrivklåda, och har alltid skrivit. Allt från poesi till tjänstemannaremisser. Jag har också ”översatt” lagstiftningen så att man enkelt förstår den i olika skrifter.

På äldre dagar har han även börjat skriva pjäser. Senaste teaterstycket är pjäsen ”Kärlekens irrgångar”, som är den tredje pjäsen han skrivit för Spångaveteranernas teatergrupp Solitären. Den repeteras just nu för fullt i en av Sotingeplans samlingslokaler.

”Kärlekens irrgångar” är en komedi som handlar om hur olika former av kärlek kan arta sig.

– Det finns tre olika sorters kärlek. Först den rent erotiska, alltså själva sexet. Sedan kommer den kamratliga kärleken och till sist människokärlek, som man kan känna för sina medmänniskor, säger Bo.

I pjäsen figurerar både folkskollärare, krögare och en hallick.

Bo Werner spelar själv en av rollerna, som hemmamannen Vilgot, som är dåligt klädd och hunsad.

– Egentligen klarar jag mig utan att stå på scenen. Men jag är den ende mannen i gruppen så jag behövs, säger han.

SPF Spångaveteranernas teatergrupp är medlemmar i en amatörteaterförening och satsar seriöst på sina föreställningar.

– Vi anlitar också en professionell regissör. Alla som är med är verkligen jätteduktiga, och det brukar vara fullt på våra föreställningar, säger han.

Många förknippar kanske Bo Werner med hans politiska engagemang. Han sitter med i det lokala pensionärsrådet och var under ett par år aktiv som lokalpolitiker för Moderaterna i stadsdelsnämnden i Rinkeby. Men han är noga med att poängtera att han inte är bunden av någon ideologi.

– Jag har alltid tänkt själv.

Han har också ett stort konstintresse, och har full koll på vad som händer i Stockholms konstliv. Tensta konsthall hör till favoriterna.

När Bo och hans fru Harriet flyttade till Tensta 1969 var stadsdelen i sin linda.

– Det rådde rena nybyggarandan här och var ganska mycket lervälling, berättar Harriet, som var apotekschef i centrum när allt var nytt.

– Centrum var mer levande då. Det är synd att stadsdelsförvaltningen flyttade från Tensta. Att de fanns i stadsdelen betydde mycket för överlevnaden, jag är imponerad över hur handlarna får det att gå runt. De som sist överlever är väl mataffärerna, säger Bo.

Bo börjar med sina 44 år i Tensta bli en av de få som har följt utvecklingen i stadsdelen på plats sedan begynnelsen. Många har valt att flytta från området, men det har inte Bo och Harriet. I stället funderar han över hur man kan lyfta Tensta, som han anser har massor av slumrande möjligheter, som borde tas tillvara.

– Den här stadsdelen är rätt så schizofren. De som bor i villaområdena i Spånga vet ingenting om Tensta. Det är ganska märkligt egentligen, att de två områdena är en och samma stadsdel.

Fakta

Har inte tråkigt

Namn: Bo Werner.

Ålder: Fyllde nyss 87. ”Den mänskliga organismen har utvecklats och håller numera i 140 år. Så man kan ta det lugnt. Den stora synden är tråkigheten.”

Bor: Tensta.

Familj: Hustrun Harriet, tre barn och fyra barnbarn.

Aktuell: Med pjäsen ”Kärlekens irrgångar” som spelas 27 april klockan 16 i Spånga församlingshus.

Fakta

”Hantverksbodar i Tensta skulle minska sysslolösheten”

Bo Werner har skrivit ner några konkreta idéer på verksamheter han tror skulle kunna leda till förbättringar i området, och skickat dem till stadsdelsnämnden. Några av hans förslag:

Språkinstitut på universitetsnivå förlagt i Tensta. ”Med ett gemensamt språk kan vi samtala med varandra över kulturgränserna.”

Hantverksbodar. ”Det finns så mycket yrkeskunskap hos många av dem som kommer från andra länder. Minskar sysslolösheten.”

Repetitionslokaler för teatrar och operahus. ”Det råder brist på lokaler för teater- och musikverksamhet. Man kan erbjuda lärlingsverksamhet.”

Konsten. ”En ny vacker konsthall på markplan skulle ge större attraktionskraft.”