Min lokala hjälte

Han sågar trist hälsomat

Fredrik Paulún satsar på kost med mycket protein, inget socker och något mindre kolhydrater. Foto: Chris Anderson
Fredrik Paulún satsar på kost med mycket protein, inget socker och något mindre kolhydrater. Foto: Chris Anderson
Fredrik Paulún gick från soffpotatis till att träna stenhårt två gånger om dagen. Till slut kom skadorna.

– Då upptäckte jag hur viktig kosten är för att kroppen ska fungera bra.

Nu är han aktuell med en ny kostbok.

Fredrik Paulún är född 1970. Han växte upp under ett kostmedvetet decennium. Kikärtor och böngroddar låg ofta på tallriken. Men den andra biten i ett hälsosamt liv – motionen– hoppade han över.

– Jag var en soffpotatis tills jag var 14 år. Då lade jag tvärt om hela min livsstil. Jag hade oro i kroppen och började träna två gånger om dagen – styrketräning, badminton, löpning och kampsport.

Så småningom avancerade han till kampsportsinstruktör och blev allt mer intresserad av hur rätt kost kunde påverka idrottsliga prestationer och muskelbyggnad.

– Jag prövade i stort sett alla former av kosthållning: veganism, laktovegetarism, stenålderskost, skräpmatsdiet, fitnessmat, LCHF med lite kolhydrater och mycket fett, husmanskost och allt däremellan.

Men han var inte riktigt nöjd med någon av metoderna. Den stenhårda träningen fortsatte – men nu började kroppen säga i från.

– På grund av en felaktig kost fick jag inflammationer. De ledde till sådan värk i händer och fötter att jag tvingades ta smärtstillande medel för att kunna kliva ur sängen.

Mest stryk tog dock axellederna och han drabbades av kronisk smärta. Till slut blev en operation nödvändig. Och nu blev också kosten viktigare än någonsin.

– Om jag tränade alldeles för hårt och inte skötte min kost fanns och finns risken av att jag drabbas av en ny förträngning i axelleden.

Fredrik Paulún hade också börjar pluggat nutrition (näringslära) som gav honom nya insikter. Han ville dela med sig av kunskaperna från studierna och sina egna erfarenheter.

– Så jag skrev till en body­buil­dingtidning och fick börja skriva krönikor om kost och träning.

Andra tidningar hörde av sig – och så småningom fick han möjlighet att skriva böcker. En av dem ”Allt om glykokemiskt index” fick stort genomslag, och allt fler började tala om GI.

– Jag upptäckte att både inom träning och kosthållning är det mycket allt eller inget. De som tränar gör det exempelvis till blodsmaken kommer i munnen, för att sedan lägga av helt. Samma gäller de som följer kostråd slaviskt fastän maten varken är särskild god eller varierande. De tröttnar naturligtvis.

Fredrik Paulún plockade ut olika delar av de existerande kostkoncepten och skapade en egen variant. Han kallar den LCHQ som står för Low Carb High Quality – lågkolhydratkost med hög kvalitet. I korta drag är det mycket protein, inget socker och något mindre kolhydrater än vad en genomsnittlig svensk matkonsument stoppar i sig. Motion ingår också.

– Den är väl mest lik stenålderskosten, som faktiskt var väldigt varierad.

Fredrik Paulún ville ta fram ett kostkoncept med variation – och maten ska vara god.

– Enkelhet är nyckeln. Jag är igen kock. Det handlar om att skaffa bra råvaror som snabbt kan bli en god och näringsrik måltid.

Förutom mindre kalorier innehåller den även något mer proteiner än vanlig kost.

– Men den kan absolut inte jämföras med LCHF-kosten som rekommenderades för några år sedan. Den innebar en extrem minskning av kolhydrater som sedan skulle ersättas med så kallat långkedjat mättat fett. Detta fett kan leda till diabetes och hjärt-kärl sjukdomar.

I sin bok argumenterar han för kostens uppiggande och hälsofrämjande effekter på kort och lång sikt. Och dess kanske största fördel – man tröttnar inte på den.

Fakta

Bojkottar socker Frediks lax med rotfrukter

Namn: Fredrik Paulún.

Ålder: 41 år.

Bor: Hasseludden i norra Saltsjö-Boo.

Yrke: Näringsfysiolog, kostrådgivare och författare.

Äter: Kost med max 20–30 procent kolhydrater.

Äter inte: Socker.

Känd för: Introducerade det ursprungligen australiska begreppet glykemiskt index (GI)i Sverige i slutet av 1990-talet.

Aktuell med: Boken ”LCHQ Lågkolhydratkost av högsta kvalitet”, med teorier kring konceptet, 25 lättlagade recept, och träningsråd.

600 gram laxfilé

300 gram rödbetor

300 gram persiljerot

300 gram rotselleri

300 gram majrova eller kålrabbi

4 matskedar olivolja

1 tesked torkade örter

salt och svartpeppar

150 gram fetaost

Skala rotfrukterna och skär dem i lika stora bitar. Lägg dem i en ugnsform, häll över oljan och kryddor. Rör om.

Stek i ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter. Sänk sedan till 200 grader och ställ även in en form med laxen. Stek i 15-20 minuter till.

Avsluta med att smula över fetaost. Salta laxen.