Han ställer ut på hemmaplan

Konst ska vara en upplevelse och skapa en idé hos betraktaren, menar Per Adolfsson från Segeltorp.
Konst ska vara en upplevelse och skapa en idé hos betraktaren, menar Per Adolfsson från Segeltorp.
I över 30 år hade Per Adolfsson olika konstnärer i sitt galleri på Södermalm. Sedan 1993 har verksamheten bedrivits hemma i Segeltorp.

Inför vårutställningarna ställer han nu ut sina egna verk.

Sigvard Bernadotte är kanske en av de mest kända konstnärerna som ställt ut på Galleri Adolfsson i Segeltorp. Galleriet är kanske inte direkt traditionellt, den finns nämligen på bottenvåningen i Per Adolfssons villa.

Ytan är dock generös, vilket även gäller besöken. Under några år arrangerade Per Adolfsson bussresor till galleriet för konstintresserade.

– Bussarna var ofta fulla av människor från hela Stockholm. Men bussarna behövs inte längre eftersom det är så många från Huddinge som kommer hit, säger han.

För grannarna i det tätbebyggda villaområdet har det inte varit något problem.

– Jag funderade hur grannarna skulle reagera på den ökade trafiken men det har bara varit en positiv respons. Det har blivit en träffpunkt för kringboende och då får vi förstås trevliga kontakter, ­nästan lite partystämning, säger han.

Per Adolfsson har en lång erfarenhet av konst. I över 30 drev han sitt galleri på Hornsgatan vid ­Mariatorget. När han flyttade därifrån i början av 90-talet så var galleriet det äldsta i området.

Valet av villan i Segeltorp blev ett medvetet val.

– Jag såg direkt ytorna och möjligheten att bedriva galleriet härifrån, säger Per Adolfsson.

Varje år har galleriet ett antal utställningar, nu närmast väntar vårutställningen.

Vilken typ av konst föredrar du själv?

– Det ska nog vara en typ av ­föreställande konst, en fantasi som ska skapa en idé hos betraktaren. Det ska vara en upplevelse att titta på den, säger Per Adolfsson.

Hans egna verk som just nu visas ­ i bottenplanet är som han själv kallar det ”fantasifoster”. Det är uteslutande naturmiljöer och så finns där en fascination för björkar.

– Jag målar allt här hemma så det är inga riktiga platser. Björkar är nästan alltid med men när jag målar dem så ser man aldrig topparna av träden. Det skapar en speciell spänning, säger Per Adolfsson.