Handgjort med känsla

Keramikern Caroline Rahms specialitet är att göra fat, men drejar även muggar, skålar och mycket annat. Nyligen öppnade hon en ny butik i Herserud.
Keramikern Caroline Rahms specialitet är att göra fat, men drejar även muggar, skålar och mycket annat. Nyligen öppnade hon en ny butik i Herserud.
Varje handgjort fat, varje skål får en egen personlighet. Några är drejade, andra är gjorda med gipsformar, men inget exemplar är precis likt ett annat. Caroline Rahm arbetar mest med stengods, så hennes skålar tål att användas varje dag och diska i maskin.
Varje handgjort fat, varje skål får en egen personlighet. Några är drejade, andra är gjorda med gipsformar, men inget exemplar är precis likt ett annat. Caroline Rahm arbetar mest med stengods, så hennes skålar tål att användas varje dag och diska i maskin.
Hantverksprylar har egen personlighet. På Lidingö kan man på flera håll köpa direkt av tillverkaren. Ett exempel är keramikern Caroline Rahm som öppnat ny ­butik i Herserud.

Många som gillar hantverksprylar köper dem vid för att ge bort i present eller som souvenir på resa utomlands. Men man behöver varken åka till Kina, Marocko eller ens innerstan för att hitta vackra handgjorda produkter. Det finns här på Lidingö hela året om.

Keramikern Caroline Rahm öppnade i december en ny butik ­ i Herserud i samma hus där vid Foresta har sin entré. Här säljer hon mest sina egna men även några andra hantverkares varor.

– Min tanke från början var att jag skulle sitta här och dreja och sälja mina egna produkter. Sedan pratade jag med andra entreprenörer och då förstod jag att alla inte är intresserade av keramik. Man måste ha en blandning, säger Caroline Rahm.

Till en början sysslade hon med keramiken på hobbynivå. Och när hon äntligen lyckades få kläm på hur man drejar blev hon allt mera intresserad. När hon flyttade till en villa på Lidingö fick hon möjlighet att inrätta en egen verkstad i ett separat hus.

– Det var en liten gäststuga på tomten och jag insåg snabbt att det kommer inte att bli någon gäststuga. Det skulle bli min drejstuga.

På Lidingö finns det många som sysslar med hantverk – men inte alla har egna butiker, vilket kan göra det lite svårare för kunderna att hitta dit. Fast då och då kan man passa på när någon keramiker, smyckestillverkare eller konstnär slår upp dörrarna till sin ateljé och har tillfällig försäljning.

Det var så Caroline började sälja sina tallrikar, fat och muggar i början. För varje gång gick det bättre.

En gång fick hon kontakt med en vidareförsäljare, men det sättet att arbeta passade inte henne.

– Plötsligt blev jag så pressad av alla beställningar jag fick. Och så fick jag inga pengar heller för att det var så mycket mellankostnader. Då tänkte jag att jag borde ha en egen lokal och sälja i stället.

Målet för henne nu är att få lönsamhet i hantverket. Till våren kan det bli aktuellt med någon liten marknad vid butiken, i samarbete med andra av öns hantverkare.

I sin butik säljer hon mest stengods. Fat och tallrikar är hennes specialitet, men givetvis gör hon även muggar, koppar och skålar. Utbudet är inte jättestort, men det finns möjlighet att komma med beställning.

Fast då är det ingen idé att beställa 50 tallrikar på en gång.

– Nej. Man vet hur jobbigt det är att göra en enda tallrik. Det är som att sköta om en liten bebis, säger Caroline Rahm och berättar om hur varje tallrik ska hanteras och behandlas i flera olika steg innan den slutligen kan få sin perfekta form.

Stearinljus från Kalasljus ljusstöperi på Elfviks gård.

Fakta

Här kan man köpa hantverk på Lidingö

Klädsamt silversmide och textilhantverk, Sturevägen 36. Öppet torsdagar, fredagar och lördagar.

Nina STHLM silversmide och smycken Stockholmsvägen 60A. Öppet tisdagar till lördagar.

Jaqueline Igestedt keramiker, med butik på Höjdstigen 5.

Ö-gruppen hantverk från snickeri och textilverkstad. Även skorpor med mera från Sturegården. Öppet måndag till lördagar.

Tre kungar Caroline Rahm säljer sin egen keramik samt annat hantverk, Herserudsvägen 22. Öppet tisdagar till lördagar.

Busfia smyckedesigner med ateljé på Torsvikssvägen 5. Ingen butik, men möjlighet att beställa handgjorda smycken.

Lidingö museum väskor och kläder tillverkade av hembygdsföreningens hantverksgrupp.

Kalasljus litet ljusstöperi på Elfviks gård. Öppet alla dagar.